« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
POGLED PREMA 2050.

Vozilo budućnosti samo dolazi po vas gdje god bili

POGLEDAJTE GALERIJU - Budućnost prometa ne ležu u javnom nego osobnom prijevozu

EN-V
EN-V (MWN)
Više o

General Motors

,

javni prijevoz

,

automobili budućnosti

,

iSwing

,

Segway

,

EN-V

,

Shanghai World Expo

Prema aktualnim statističkim podacima UN-a samo polovica svjetskog stanovništva živi u gradovima, ali bi se ta brojka do 2050. trebala povećati na 70% s obzirom da se sve više ljudi odlučuje na život u metropolama koje se šire po Brazilu, Japanu, Indiji i Kini.

Urbanizacija će biti veliki izazov za ionako prenatrpane ceste koji su već danas zagušene automobilima dok se u autobusima i vlakovima svakodnevno gužvaju milijuni ljudi.

Proizvođači automobila previđaju da budućnost putovanja s točke A na točku B unutar grada leži u osobnoj mobilnosti, odnosno jeftinim, malim vozilima u koje stane jedna ili više osoba. Takva vozila, naime, zauzimaju manje prostora na prometnicama i parkiralištima dok istovremeno manje zagađuju okoliš.

General Motors na ovogodišnjem sajmu Shanghai World Expo neće slučajno predstaviti svoje viđenje prijevoza narednih desetljeća. U suradnji s kineskim partnerom SAIC, GM je osmislio tri vozila s po dva sjedišta pod zajedničkim imenom EN-V. Pojedini modeli dobili su nazive Xiao (smijeh), Jiao (ponos) i Maio (magija).

Vozila su izrađena od lakih materijala, uključujući karbonska vlakna i akril, a navodno su i pet puta energetski učinkovitija od prosječnog automobila koji danas prometuje po Sjevernoj Americi.

Moderni uređaji za navigaciju vozaču jednog od EN-Vija omogućuju da bira rutu prema informacijama o stanju na cestama koje pristižu u stvarnom vremenu, a posebni senzori trebali bi spriječiti sudare s drugim automobilima.

Posebno zanimljiv dodatak vozila je GPS senzor koji samostalno upravlja automobilom pa ga tako možete pozvati da dođe po vas gdje god se nalazili.

Hoće li se i kada takva vozila pojaviti na tržištu ostaje neizvjesno.

Piše: Metro World News London
01.04.2010. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno