« Život
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
STVARNO?

Volite li se tuširati prije spavanja? Nemojte... ;)

Lijep je osjećaj otići na spavanje čist i mirisan, ali s medicinske točke gledišta, tuširanje prije spavanja nije baš tako dobra ideja

Lagani užitak i... problemi?
Lagani užitak i... problemi? (Arhiva)
Više o

spavanje

,

tuširanje

Dobar dio ljudi ima klasičnu varijantu prije spavanja - ubace se u tuš kabinu, operu se, operu zube i idu na spavanja...

Zvuči normalno i dobro, je li tako? E, jedan dio cijele priče nije baš najpametniji, a to je upravo tuširanje.

Naime, postoji nekoliko razloga zbog kojih tuširanje prije spavanja možda nije tako dobro kao što se misli.

Brži otkucaji srca - ako ste ikada osjetili da vam srce brže kuca nakon tuširanja, za to postoji objašnjenje. Topla voda može povisiti krvni tlak, a medicinski stručnjaci upozoravaju da čak može pregrijati tijelo što za srce može biti prilično stresno. Dok vam srce ubrzano radi, vjerojatno nećete ni moći zaspati.

>> Tuširanje je korisnije navečer >>

Debljanje - ukusna večera i tuširanje odmah nakon toga mogli bi biti savršen način da završite dan i konačno odete u krevet. Ali u stvarnosti, tuširanje nakon jela može zbuniti vaš probavni sustav i dovesti do povećanja tjelesne težine. Probava zahtjeva povećan protok krvi prema želucu, a tuširanje pospješuje protok krvi do drugih dijelovsa tijela. Ako se ipak morate tuširati, bolje je da pričekate najmanje 30 minuta nakon obroka.

Problemi s kosom - tuširanje neposredno prije spavanja i odlazak na spavanje dok vam je kosa još mokra nije dobra ideja, piše Bright Side. Spavanje s vlažnom kosom učinit će da vaša jastučnica upije vlagu i stvori savršeno toplo i vlažno okruženje za rast štetnih bakterija. To može dovesti do različitih problema sa samim vlasištem, poput svraba, iritacije i pojave peruti.

>> Kad se treba tuširati? >>

Problemi sa spavanjem - tuširanje neposredno prije odlaska na spavanje može djelovati opuštajuće, ali s druge strane, može poremetiti san. Bolje se odmarate kad vam je tjelesna temperatura nešto niža, a kako se tijelo priprema da utone u san, temperatura pada. Tuširanje ili topla kupka će podići vašu unutarnju temperaturu i zbuniti vaše tijelo. Ako ipak ne možete otići na spavanje bez tuširanja, odlučite se za topal tuš sat ili dva prije odlaska u krevet.

03.10.2021. 21:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    03.10.2021. 23:42
    bolje ujutro
Novi komentar
nužno
nužno