« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
"SPECIJALNI IZASLANIK"

Vođa Jundallaha se u Kirgistanu trebao sastati s Richardom Holbrookeom?

Nedavno uhićeni Abdolmalek Rigi otkrio je kako SAD planira destabilizarati Iran kroz terorističke napade jer trenutno nije u stanju za otvoreni sukob

Richard Holbrooke
Richard Holbrooke (Getty Images)
Više o

SAD

,

terorizam

,

Iran

,

Richard Holbrooke

,

Abdolmalek Rigi

,

Jundallah

Iranska novinska agencija ABNA (Ahlul Bayt News Agency) objavila je kako se Abdolmalek Rigi, nedavno uhićeni vođa terorističke skupine Jundallah, trebao sastati s Richardom Holbrookeom, specijalnim izaslanikom SAD-a za Afganistan i Pakistan, u zračnoj bazi Manas u glavnom gradu Kirgistana Biškeku.

Iranski novinari došli su do zaključka kako se moralo raditi o Holbrookeu jer je upravo on bio jedini 'visoki američki dužnosnik' koji je u vrijeme kada je Rigi uhićen, i to upravo na putu u Kirgistan, bio u posjetu vojnoj bazi u središnjoj Aziji, prenosi agencija IRNA.

Rigi je u četvrtak potvrdio kako se ranije sastao s predstavnicima CIA-e u Dubaiju te je od njih dobio obećanje kako će imati bezrezervnu podršku za aktivnosti svoje skupine, a to je uključivalo i opremljenu vojnu bazu uz neku od iranskih granica. Dodao je kako se nakon toga u vojnoj bazi u Kirgistanu trebao susresti s 'visokim američkim dužnosnikom' s kojim bi dogovorio detalje vezane uz obećanu podršku.

Vođa Jundallaha izjavio je i kako su mu američki obavještajci otkrili kako je Iran trenutno njihova najvažnija meta u regiji, važniji od talibana i al-Kaide. Rigi je pojasnio kako su mu agenti rekli da se okreću podršci svih anti-iranskih skupina u regiji jer otvoreni napad SAD-a na Iran trenutno nije izvediv pa se destabilizacija zemlje mora obaviti na takav način.

03.03.2010. 00:53:07
Novi komentar
nužno
nužno