objavljeno 03.03.2010. 00:53:07
"SPECIJALNI IZASLANIK"

Vođa Jundallaha se u Kirgistanu trebao sastati s Richardom Holbrookeom?

Nedavno uhićeni Abdolmalek Rigi otkrio je kako SAD planira destabilizarati Iran kroz terorističke napade jer trenutno nije u stanju za otvoreni sukob

Richard Holbrooke
Richard Holbrooke (Getty Images)

Iranska novinska agencija ABNA (Ahlul Bayt News Agency) objavila je kako se Abdolmalek Rigi, nedavno uhićeni vođa terorističke skupine Jundallah, trebao sastati s Richardom Holbrookeom, specijalnim izaslanikom SAD-a za Afganistan i Pakistan, u zračnoj bazi Manas u glavnom gradu Kirgistana Biškeku.

Iranski novinari došli su do zaključka kako se moralo raditi o Holbrookeu jer je upravo on bio jedini 'visoki američki dužnosnik' koji je u vrijeme kada je Rigi uhićen, i to upravo na putu u Kirgistan, bio u posjetu vojnoj bazi u središnjoj Aziji, prenosi agencija IRNA.

Rigi je u četvrtak potvrdio kako se ranije sastao s predstavnicima CIA-e u Dubaiju te je od njih dobio obećanje kako će imati bezrezervnu podršku za aktivnosti svoje skupine, a to je uključivalo i opremljenu vojnu bazu uz neku od iranskih granica. Dodao je kako se nakon toga u vojnoj bazi u Kirgistanu trebao susresti s 'visokim američkim dužnosnikom' s kojim bi dogovorio detalje vezane uz obećanu podršku.

Vođa Jundallaha izjavio je i kako su mu američki obavještajci otkrili kako je Iran trenutno njihova najvažnija meta u regiji, važniji od talibana i al-Kaide. Rigi je pojasnio kako su mu agenti rekli da se okreću podršci svih anti-iranskih skupina u regiji jer otvoreni napad SAD-a na Iran trenutno nije izvediv pa se destabilizacija zemlje mora obaviti na takav način.

03.03.2010. 00:53:07
http://m.metro-portal.hr/vodja-jundallaha-se-u-kirgistanu-trebao-sastati-s-richardom-holbrookeom/34486/