« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
TEŠKO STANJE

Vodeni val u Sisku, Mura i Drava se spojile

Vrh vodnog vala Save je u Sisku, vodostaj u Crncu je 776 cm, ali vodostaj Kupe 30-ak kilometara uzvodno još uvijek raste, izjavio je za Hrvatski radio rukovoditelj centra za obranu od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković

Drava se izlijeva iz korita
Drava se izlijeva iz korita (Twitter)
Više o

poplave

,

Mura

,

Kupa

,

Drava

,

vodostaj

,

Sava

Kupa se izlila na nekim mjestima u Letovaniću, kao i u Žažini. Najkritičnije je u Lekeniku gdje se najgore očekuje danas. Svi su u strahu jer se očekuje rekordni vodostaj, a nitko ne može sa sigurnošću reći što će se dogoditi kada val stigne.

Zoran Đuroković upozorava kako velike količine vode iz Kupe ulaze u Odransko polje. Vodostaj je 882 cm u Odri odnosno tek sedam cm manji od onoga u veljače kad su bila ugrožena mnoga naselja. Tijekom noći, dograđivani su nasipi, posebice u Letovaniću i Žažini. Nema dojava o dodatnim problemima, kazao je Đuroković. Prijetnja Sisku je velika, ali je učinjeno sve da ta opasnost bude manja, velike količine vode skrenute su u Lonjsko polje. Unatoč tomu - Kupa se izlila na nekim mjestima u Letovaniću, kao i u Žažini.

Hrt.hr javlja da je rijeka Mura dosegla vrhunac i spojila se s Dravom tako da je Botovo u Koprivničko-križevačkoj županiji ugroženo od spojene Mure i Drave. I tamo se očekuje premašivanje rekordnog vodostaja Drave iz 1972. i uspostavljene su mjere izvanrednog stanja, kazao je Đuroković.

Zbog izlijevanja Drave iz korita, zatvorena je državna cesta D41 prema mađarskoj granici kod naselja Drnje - Botovo. Promet teče obilazno preko Šoderice i Đelekovca. Posljednji put Drava se izlila prije četrdesetak godina. Stanovnici romskoga naselja Drnje evakuirani su i smješteni u sportsku dvoranu.

Iako vodostaj Mure kod Murskog Središća pada - noćas je na tome mjernom mjestu palo gotovo pola metra: u sedam je sati iznosio 461 cm, a sinoć u 20 sati 514 cm. Stanje je još neizvjesno u nekim općinama donjeg Međimurja. Najkritičnije je na području općine Kotoriba. Mještani i vatrogasci zečjim su nasipima sa 25.000 vreća pijeska sinoć uspjeli obraniti naselja Domašinec i Goričan.

U Karlovcu je zbog poplava proglašena elementarna nepogoda i nedostaje crpki za vodu kako bi se iz kuća i podruma ispumpala voda.

Elementarna je nepogoda zbog posljedica olujnoga nevremena proglašena i za Župu dubrovačku. Obilne kiše zamutile su izvorište u Prudu, kojim se koristi regionalni vodovod Neretva - Pelješac - Korčula - Lastovo pa voda nije za piće.

16.09.2014. 10:15:00
Novi komentar
nužno
nužno