« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
POTOP

Rujan obara sve rekorde po kiši

Tijekom noći i jutra najviše je kiše palo na širem zagrebačkom području, a najviše kiše tijekom 24-satnog mjerenja DHMZ-a zabilježeno je na krajnjem sjeveru Hrvatske

Kiše ne prestaju ...
Kiše ne prestaju ... (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

kiša

,

rujan

,

prosjek

Kiše koje padaju od početka rujna u gotovo cijeloj Hrvatskoj oborile su sve povijesne rekorde, a ima dosta područja u kojima su dosadašnje oborine višestruko premašile prosjeke uobičajene za ovaj mjesec.

Od 8 sati jučer do jutros u 8 u Čakovcu je palo 89 milimetara po četvornom metru, u Varaždinu znatno manje, 35.8 milimetara, a u Lipiku 20 milimetara. Kako javljaju lokalni mediji, na području Grada Čakovca poplavljeni su brojni podrumi, a tijekom noći zbog vode koja se prelijevala preko prometnica neke ceste bile su zatvorene.

Rujan je do sada bio ekstremno kišan na niz postaja u Hrvatskoj. Na Marjanu kod Splita izmjereno je oko 115 milimetara, što je blizu dvostrukog tridesetogodišnjeg prosjeka, a u Daruvaru oko 120 milimetara, što je dvostruko za mjesec rujan.

U Šibeniku i Bjelovaru je do sada palo po 170 milimetara, a u Varaždinu oko 180 milimetara, što je više nego dvostruko za rujan u tim gradovima. U Karlovcu je palo oko 240 milimetara što je blizu trostruke količine za rujan. Na Hvaru je palo oko 200 milimetara, a u Dubrovniku oko 270, što je trostruko tijekom dosadašnjeg dijela rujna.

14.09.2014. 15:00:00
Novi komentar
nužno
nužno