« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
ALARMANTNO OTKRIĆE

Vodeće marke dječje hrane sadrže arsen i druge toksine

Male količine arsena i drugih toksina koje se mogu pronaći u tlu dospijevaju u sastojke koje koriste poznati proizvođači dječje hrane

Fotografija vijesti
Više o

arsen

,

dječja hrana

,

toksini

,

hipp

,

organix

,

holle

Kompanije tvrde da su količine tih toksina toliko niske da zapravo ne predstavljaju nikakvu prijetnju zdravlju. Ipak, znanstvenici i aktivisti pozivaju na uklanjanje tih kemikalija iz masovno distribuiranih proizvoda koje konzumiraju milijuni beba i djece.

Švedski istraživači tesitrali su vodeće brendove kompanija poput Organix, Hipp, Nestle i Holle. Znanstvenici sa Karolinska instituta navode: "Ono što je zabrinjavajuće jest da ova hrana također može sadržavati veće količine toksičnih elemenata poput arsena, kadmija, olova i urana, uglavnom iz sirovih materijala. Ti elementi trebaju se zadržati na apsolutnom minimumu u proizvodima koji su namijenjeni djeci. Visoka koncentracija arsena u hrani baziranoj na riži posebno zabrinjava."

I dok je arsen poznat kao otrov, također se dovodi u vezu s razvojem različitih vrsta karcinoma. Kontaminacija usjeva arsenom poznati je problem koji je povezan s korištenjem pesticida. Ostali metali i toksini koje proizvodi industrija također nalaze put u tlo i hranu.

Švedski znanstvenici napominju kako je nivo toksina izmjeren u mikrogramima. Izmjerene količine bile su veće nego u majčinom mlijeku. Dječja riža kompanije Organix sadržavala je 2 mikrograma arsena u porciji, zajedno s 0,09 mikrograma kadmija i 0,09 mikrograma olova.

Hipp kašica od breskve i banane sadržavala je 1,7 mikrograma arsena, 0,13 mikrograma kadmija i 0,33 mikrograma olova. Kašica od riže kompanije Holle sadržavala je čak 7,3 mikrograma arsena u porciji, što je najveća količina pronađena tijekom studije, uz 0,38 mikrograma kadmija i 0,26 mikrograma olova. Dr. Karin Ljung, koja je vodila istraživanje potvrdila je da niti jedna od kemikalija nije prelazila dopuštene nivoe sigurnosti. Ipak, smatra da je potrebna ponovna procjena tih nivoa kako bi se osigurao siguran razvoj djece.

11.04.2011. 17:00:00
Novi komentar
nužno
nužno