« Život
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
SHIT!

Voda postaje sve češći uzrok sukoba u svijetu

U izvješću se ističe da je potreba za vodom sve veća jer je broj stanovnika sada već veći od sedam milijardi

Voda postaje uzrok rata
Voda postaje uzrok rata (FreeDigitalPhotos)
Više o

voda

,

pitka voda

,

ratovi

Oko 145 zemalja dijeli riječne bazene sa susjednim zemljama te je nužno promicanje suradnje na području vodenih resursa, posebice imajući u vidu da sve češće poplave i valovi vrućina ugrožavaju vodotoke. Ohrabruje stoga podatak da su Brazil, Paragvaj, Urugvaj i Argentina potpisale sporazum o suradnji kako bi se spriječili sukobi oko podučja Guarani Aquifer, koje se proteže na više od milijun četvornih kilometara.

'U posljednjih pet desetljeća, definicija sigurnosti se odmaknula od vojnih rizika i sukoba', tvrdi Michel Jarraud, dužnosnik UN-a zadužen za pitanje vode i voditelj Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

Oko 185.000 Somalijaca je 2011. pobjeglo u susjedne zemlje zbog nestašice hrane i vode uzrokovane teškom sušom, dok su u Južnom Sudanu 2012. cijele zajednice bile prisiljene napustiti svoja boravišta jer im je zbog vojnih sukoba voda bila nedostupna.

U izvješću se ističe da je potreba za vodom sve veća jer je broj stanovnika sada već veći od sedam milijardi, a do 2050. će narasti na devet milijardi. Tu je i štetan utjecaj klimatskih promjena na vodu, dodaje se u izvješću. U poplavama u Pakistanu je 2010. pogonulo oko 2.000 ljudi, a suše u SAD-u i Rusiji su uništile usjeve, zbog čega su porasle cijene hrane u cijelom svijetu.

23.03.2013. 05:44:00
Novi komentar
nužno
nužno