« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
COOL

Voće koje spječava srčani udar

Konzumiranje avokada smanjuje rizik od srčanog udara i kod muškaraca i kod žena, posebno kad se jede umjesto maslaca, sira ili prerađenog mesa, pokazala je nova studija

Čudesno zdravo voće
Čudesno zdravo voće (Arhiva)
Više o

srčani udar

,

avokado

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti širom svijeta, uzimajući skoro 18 milijuna života svake godine, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Konzumiranje najmanje dvije porcije avokada tjedno smanjilo je rizik odsrčanog udara za 21 posto u usporedbi s izbjegavanjem ili rijetkim konzumiranjem avokada.

Međutim, nije bilo ekvivalentne koristi u smanjenju rizika od moždanog udara, prema studiji objavljenoj ovog tjedna u Journal of the American Heart Association.

Porcija avokada, koji je voće, definirana je kao "½ avokada ili ½ šalice avokada koji je otprilike težak 80 grama", rekla je autorica studije Lorena Pacheco, suradnica na postdoktoratu na odjelu za prehranu na Harvard T.H. Chan School of Public Health u Bostonu.

"Iako nijedna hrana nije rješenje za rutinsku zdravu prehranu, ova studija je dokaz da avokado ima moguće zdravstvene koristi", rekla je u priopćenju Cheryl Anderson, predsjednica Savjeta za epidemiologiju i prevenciju Američkog udruženja za srce (AHA). Anderson nije bila uključena u studiju.

Ona je istaknula da su "potrebne strategije za poboljšanje unosa zdrave ishrane koju preporučuje AHA kao što je mediteranska prehrana, koja je bogata povrćem i voćem".

31.03.2022. 15:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    31.03.2022. 18:00
    Avokado zakon
Novi komentar
nužno
nužno