« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
RAT SVIJETOVA 2010.

Vlasnik gruzijske privatne TV postaje ispričao se zbog reportaže o ruskom napadu

Gledatelji su na početku emisije propustili kratku rečenicu da je riječ o simulaciji što je rezultiralo panikom i bijesom gledatelja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images/Ilustracija)
Više o

Rusija

,

Gruzija

,

lažna uzbuna

,

Giorgij Averladze

,

ruski napad

Vlasnik televizije koja je reportažom o lažnom ruskom napadu izazvala paniku u Gruziji, isključio je u ponedjeljak sankcije za svoje novinare unatoč kritikama oporbe i same Moskve koja je to nazvala neodgovornim i paranoičnim ponašanjem, javljaju agencije.

Giorgij Averladze, vlasnik privatnog kanala Imedi, ispričao se putem svoje internetske stranice gledateljima za "šok" koji je lažna reportaža uz također lažnu vijest o ubojstvu predsjednika izazvala u stanovništvu traumatiziranim ruskom intervencijom u ljeti 2008.

Cilj nije "bio zastrašiti ljude" već progovoriti o prijetnjama sigurnosti kojima je Gruzija izložena, rekao je vlasnik, povezan s predsjednikom Mihailom Saakašvilijem jer je nekad bio predstojnik njegova ureda.

Gledatelji su na početku emisije propustili kratku rečenicu da je riječ o simulaciji napada kakav bi pogodio Gruziju te su se usredotočili na snimke tenkova i scena iz munjevitoga gruzijsko-ruskog rata u kolovozu 2008.

Subotnja reportaža u večernjim vijestima izazvala je nemali broj hitnih medicinskih intervencija zbog srčanih napada i nesvjestica.

Averladze je, međutim, napisao da su gledatelji trebali shvatiti kako se ne radi o stvarnoj situaciji te je odbacio svaku zamisao o sankcijama za uredništvo kuće.

Tako ne misli i oporba koja drži da iza svega stoji vladina propaganda.

Slično je mišljenje i službene Moskve gdje je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Andrej Nesterenko reportažu nazvao "neodgovornom i nemoralnom", javlja agencija AP.

Lažna reportaža "naštetila je sigurnosti i stabilnosti regije" ustvrdio je Nesterenko i optužio Saakašvilija da je odobrio skandalozni program te poručio kako "politička paranoja nije nikada donijela ništa dobrog". (hina/metro-portal)

15.03.2010. 17:17:34
Novi komentar
nužno
nužno