« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
DONOŠENJE NOVIH ZAKONA

Vlada uvodi reda u sezonski rad

Mirando Mrsić, ministar rada, najavio je da će se do kraja godine donijeti zakoni koji će riješiti institut stalnog sezonca u turizmu

Fotografija vijesti
Više o

turizam

,

nezaposlenost

,

Mirando Mrsić

,

sezonski radnici

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je u Puli nakon razgovora s istarskim županom Ivanom Jakovčićem najavio da će se do kraja ove godine kroz zakonske okvire, donošenjem odnosno promjenom zakona, konačno riješiti institut stalnog sezonca u turizmu, javlja Hina.

Time će, smatra on, Istra i cjelokupni hrvatski turizam već iduće godine krenuti s institutom stalnog sezonca koji će, kako je rekao, "omogućiti veću kvalitetu kadra, a stalnim sezoncima i sigurnost zapošljavanja".

Dodao je da će se kvalitetnija radna snaga u turizmu omogućiti i specijalizacijom, odnosno subspecijalizacijom uz osnovno zanimanje.

Govoreći o sezonskim radnicima u poljoprivredi, ministar Mirando Mrsić je kazao kako uskoro kreće i primjena sustava vaučera. "Zahvaljujući tome radnicima koji rade sezonski u poljoprivredi moći će se uplaćivati doprinosi za mirovinski sustav," kazao je Mrsić.

Time će i poslodavci u poljoprivredi biti zaštićeni jer će, kako je rekao, "ugovor o radu između poslodavca i sezonca bit će nešto što je vidljivo, a ne da dođe do problema prilikom dolaska državnog inspektorata".

Istarski župan Ivan Jakovčić upoznao je danas ministra s istarskim razvojnim programima i pravcima. Ako oni budu realizirani uz potporu države, rekao je, "Istra će, neovisno o ovoj krizi, do 2015. godine moći govoriti o punoj zaposlenosti i trajnoj konkurentnosti".

U prilog tomu on je spomenuo projekt "Brijuni rivijera" te razvoj drugih turističkih kapaciteta, projekte na području poljoprivrede te izgradnja pulske Opće bolnice.

Ministar Mrsić se u razgovoru sa županom Jakovčićem osvrnuo i na aktivne mjere politike zapošljavanja istaknuvši kako je od iznimne važnosti da županije i poduzetnici krenu s tim mjerama koje su, istaknuo je, posebno značajne za mlade ljude koji nemaju "tih godinu dana radnog iskustva".

Hrvatski sabor je, naime, 11. svibnja donio Zakon o poticanju zapošljavanja kojim Vlada kani povećati zapošljivost mladih bez radnog iskustva, kroz stručno osposobljavanje i bez zasnivanja radnoga odnosa na rok od jednu, odnosno dvije godine, te uz mjesečnu naknadu od 1600 kuna.

15.05.2012. 13:46:07
Novi komentar
nužno
nužno