« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
TALIJANSKE BANKE

Linić poručio štedišama: Mirno spavajte

Pad kreditnog rejtinga talijanskih banaka nema nikakve veze sa štedišama i svi oni mogu mirno spavati, rekao je ministar financija

Fotografija vijesti
Više o

štednja

,

bankarski sustav

,

Slavko Linić

,

talijanske banke

Hrvatski štediše koji svoje uloge čuvaju u talijanskim bankama mogu mirno spavati, rekao je danas ministar financija Slavko Linić, komentirajući zabrinutost da će pad kreditnih rejtinga talijanskim bankama ugroziti njihovo poslovanje, prenosi Hina.

"Oni nemaju apsolutno nikakva razloga za zabrinutost. Pad kreditnog rejtinga nema nikakve veza sa štedišama i svi oni mogu mirno spavati. Sustav je stabilan, a kredibilnost banaka se prije svega odnosi na kreditiranje i ulaganje, a štediše se apsolutne sigurne", rekao je Linić zamoljen da komentira odluku američke rejtinške agencije Moody's, koja je snizila rejting za 26 talijanskih banaka, među kojima i dvije banke koje djeluju i u Hrvatskoj, Intesa San Paolo i Unicredit.

Ista je poruka i zamjenika guvernera HNB-a Borisa Vujčića. "Pad rejtinga talijanskih banaka odražava nekoliko stvari, jedna je pogoršanje kvalitete aktive, druga je okruženje koje je sve lošije u eurozoni, treće su uvjeti financiranja na tržištima, ali to nije nešto što bi trebalo zabrinjavati hrvatske štediše pogotovo što te banke, bar one koje su prisutne u Hrvatskoj, i dalje imaju dovoljno dobar rejting", rekao je Vujčić.

Linić i Vujčić sudjelovali su u Bruxellesu na sastanku ministara financija zemalja članica Europske unije. Na sastanku se razgovoralo i o pretpristupnim ekonomskim programima (PEP) Hrvatske, kao pristupajuće zemlje, te zemalja kandidata.

Linić je rekao da je hrvatski PEP, koji se radi za dvogodišnje razdoblje, dobio "prolaznu ocjenu" ministara financija zemalja članica Europske unije.

15.05.2012. 19:13:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Idiot Slavko Linić
    23.05.2012. 23:05
    Slavko Linić je IDIOT.
Novi komentar
nužno
nužno