« Ekosfera
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
AHA!

Vlada uvodi naplatu svih plastičnih vrećica?

Potrebno (je) uvesti obveznu naplatu za lagane plastične vrećice za nošenje i obvezu prodavateljima da na mjestu prodaje plastičnih vrećica informiraju potrošače o negativnom utjecaju prekomjerne potrošnje plastičnih vrećica

Plastične vrećice moraju nestati
Plastične vrećice moraju nestati (Arhiva)
Više o

plastične vrećice

,

naplata

Javna rasprava o prijedlogu Plana gospodarenja otpadom od 2016. do 2022. godine završena je u petak, u kojoj se, među ostalim, navodi i način kako bi Hrvatska s 90 vrećica potrošenih godišnje po stanovniku trebala smanjiti njihovo korištenje ne 40 godišnje od 2025.

U prijedlogu Ministarstvo zaštite okoliša i energetike navodi da se da se ovaj cilj iz direktive EU može postići - naplatom.

"Potrebno (je) uvesti obveznu naplatu za lagane plastične vrećice za nošenje i obvezu prodavateljima da na mjestu prodaje plastičnih vrećica informiraju potrošače o negativnom utjecaju prekomjerne potrošnje plastičnih vrećica za nošenje na okoliš, uključujući i mjesta gdje potrošači sami uzimaju plastične vrećice (vrećice u rolama za voće i povrće i sl.)".

Nadalje, predlaže se i poticanje potrošača na kupovinu artikala sa što manje ambalaže ili "uvođenje obveze plaćanja ambalaže za potrošače za inače besplatni ambalažni artikl ili element".

06.12.2016. 12:51:21
Novi komentar
nužno
nužno