« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
ŠVICARCI

Vlada traži od banaka da fiksiraju ratu kredita na 5,8 kuna ili manje

Minimum koji vlada traži je da se rata fiksira u kunama po fiksnom tečaju od 5,8 kuna ili manje, a da banke razliku anuiteta evidentiraju kao odgođeno beskamatno potraživanje

Fotografija vijesti
Više o

Jadranka Kosor

,

Vlada RH

,

hrvatske banke

,

krediti u švicarcima

Na sjednici Vlade premijerka Kosor rekla je kako vlada od banaka zahtijeva da približe trenutne iznose rate kredita onima u trenutku njihova podizanja te obećala da Banski dvori neće pristati na ništa manje od toga, piše Hina.

Minimum koji vlada traži, istaknula je, je da se rata fiksira u kunama po fiksnom tečaju od 5,8 kuna ili manje, a da banke razliku anuiteta između stvarnog plaćanja i plaćanja po definiranom fiksnom tečaju evidentiraju kao odgođeno beskamatno potraživanje.

Rok trajanja tog odgođenog beskamatnog potraživanja bio bi deset godina, do kada je, rekla je Kosor, realno očekivati da su moguće promjene tečaja švicarskog franka koje bi poništile ove tečajne razlike.

Premijerka vjeruje da će vlada u okviru iznesenog zahtjeva s bankama uskoro potpisati novi dokument, vjerojatno memorandum.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas kako je Vlada trebala puno ranije i puno agilnije pristupiti razgovoru s bankama.

Po njegovom mišljenju „sve ovo do sada samo su mjere spasa, a to nije hrvatska budućnost".

Banke moraju također nešto zaraditi i ne smiju biti na gubitku, kazao je čelnik SDP-a dodajući međutim i kako „činjenica ostaje da su u cijeloj priči banke jedini dobitnik".

03.08.2011. 18:12:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ps Vita
    24.01.2012. 13:15
    Vidi se kak su fiksirali..
Novi komentar
nužno
nužno