« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
SPRIJEČENA KATASTROFA?

Više od polovice goriva ispumpano iz novozelandskog broda

Spasilačke ekipe dosad su ispumpale oko 800 tona nafte iz broda, no čeka ih još zamršenija zadaća ispumpavanja ostatka goriva koji se nalazi u spremniku pet ispod morske razine

Fotografija vijesti
Više o

Novi Zeland

,

ekološka katastrofa

,

ekocid

Ispumpano je više od polovice nafte iz spremnika broda koji se prije tri djedna nasukao 22 kilometra od novozelanske plaže Tauranga, prenosi Hina.

Brod Rena, koji je plovio pod liberijskom zastavom, prije više od tri tjedna nasukao se na istočnoj obali novozelandskog Sjevernog otoka.

Iz njega se pritom izlilo 350 tona goriva, pri čemu je uginulo mnoštvo ptica. Nekoliko stotina kontejnera koje je prevozio palo je u ocean. Riječ je o najgorem naftnom zagađenju okoliša u području Novog Zelanda u posljednjih nekoliko desetljeća.

Spasilačke ekipe dosad su ispumpale oko 800 tona nafte iz broda, no čeka ih još zamršenija zadaća ispumpavanja ostatka goriva koji se nalazi u spremniku pet ispod morske razine.

"Sada ćemo postaviti plutajuću zapreku pokraj spremnika pet na desnoj strani broda, koji je ispod morske razine. Pošto se ispumpa voda, spasioci će moći doći do nafte i ispumpati je. No riječ je o iznimno teškom i opasnom poslu", rekao je voditelj spasilačke službe Kenny Crawford.

28.10.2011. 12:17:00
Novi komentar
nužno
nužno