« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
H1N1 UZVRAĆA UDARAC

Virus svinjske gripe počeo mutirati, stručnjaci strahuju da će cjepivo postati neučinkovito

Stručnjaci su identificirali određene genetske mutacije virusa H1N1 pa trenutno istražuju hoće li one smanjiti učinkovitost cjepiva i lijeka Tamiflua

Virus svinjske gripe opet prijeti
Virus svinjske gripe opet prijeti (Shutterstock)
Više o

virus

,

svinjska gripa

,

H1N1

,

tamiflu

,

cjepivo

Istraživački tim sastavljen od medicinskih stručnjaka u Velikoj Britaniji ponovo je i u žurbi formiran s ciljem da se suoči s potencijalnom prijetnjom mutiranja virusa svinjske gripe zbog koje bi postojeće cjepivo postalo neučinkovito.

Nažalost, već su primijećene određene genetske mutacije virusa H1N1 pa je strah od nastavka prilagodbe virusa sasvim opravdan. Trenutno stručnjaci provjeravaju koliko dosad identificirane mutacije utječu na pogoršanje stanja pacijenata. Ohrabrujuće je to da zasad nema indikacija ni dokaza da bi mutacije mogle onesposobiti djelovanje antivirusnog lijeka Tamiflua ili cjepiva, ali nitko to ne uzima zdravo za gotovo.

U Velikoj Britaniji je od listopada prošle godine od svinjske gripe umrlo 45 ljudi. U Hrvatskoj je, na primjer, prije tri dana u Kliničkoj bolnici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" od komplikacija izazvanih svinjskom gripom umro 55-godišnjak iz okolice Zagreba.

Taj je muškarac ukupno  druga  žrtva virusa H1N1 u Hrvatskoj ove godine. Osim toga,  istog dana još su tri osobe hospitalizirane zbog zaraze virusom svinjske gripe i u kritičnom su stanju. Zdravstvene ustanove diljem zemlje dnevno obrade i po stotinu ljudi koji dolaze sa simptomima zaraze, ali trenutno nema razloga za paniku.

Uglavnom, spomenuti tim stručnjaka smješten pri ICL-u (Imperial College London) testira uzorke DNK stotina žrtava opakog virusa. Profesor Peter Opneshaw, inače direktor Centra za dišne infekcije pri ICL-u kaže da se posebna pažnja posvetila tome ometaju li mutacije djelovanje cjepiva te pogoršavaju li postojeće stanje pacijenata.

Istraživanje nazvano MOSAIC započeto je 2009. godine kako bi se nadgledao virus tijekom pandemijskog perioda, ali je projekt ponovno započet prošlog mjeseca kad se svinjska gripa vratila u punoj snazi.

09.01.2011. 11:30:00
Novi komentar
nužno
nužno