« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
WHO:

Virus može mutirati, ali svijet je odlično pripremljen

Više o

svinjska gripa

,

svinjska gripa u Meksiku

Novi virus svinjske gripe od čijih je posljedica do danas u Meksiku smrtno stradala 81 osoba mogao bi mutirati i postati još opasniji, upozorila je u nedjelju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), dodajući da je svijet puno bolje pripremljen nego što je to bio prilikom ranijih epidemija gripe, prenose agencije.

"Postoji velika mogućnost da virus mutira, a kad virusi mutiraju, jasno je da mogu postati puno opasniji za populaciju", rekao je direktor za zdravstvenu sigurnost i okoliš pri WHO-u Keiji Fukuda, dodavši kako je svjetska organizacija počela s preliminarnom suradnjom s laboratorijima koji bi, ako bude potrebno, trebali pripremiti odgovarajuće cjepivo, prenosi France presse.

"Vjerujem da je svijet puno, puno bolje pripremljen za ovakav razvoj događaja nego što je ikada do sada bio u sličnim situacijama", rekao je Fukuda na telekonferenciji iz sjedišta WHO-a u Ženevi.

"U posljednjih pet godina na najbolji smo se način pripremali upravo za ovakvu situaciju", rekao je Fukuda.

WHO bi u utorak trebao donijeti odluku hoće li stupanj opasnosti od potencijalne pandemije na ljestvici od jedan do šest poveća s dosadašnja tri, za jedan ili dva stupnja.

Svjetska zdravstvena organizacija na skladištima ima 5 milijuna komada zaliha antiviralnog cjepiva Tamiflua švicarskog proizvođača lijekova Roche Holding AG-a, čija je učinkovitost već dokazana.

"Ako situacija eskalira, javit će se i veća potreba za antiviralnim lijekovima, pa će osim postojećih zaliha biti potrebna i pojačana proizvodnja", rekao je Fukuda, a prenosi Reuters.

"Prije odluke o povećanju stupnja opasnosti od potencijalne pandemije treba imati dobar razlog, a odluku o tomu u utorak bi trebalo donijeti petnaest međunarodnih stručnjaka WHO-a", istaknuo je Fukuda.

WHO savjetuje "svim zemljama svijeta da intenziviraju pozornost i nadzor nad svim neuobičajenim slučajevima bolesti koja podsjeća na gripu ili težu upalu pluća".

26.04.2009. 20:48:10
Novi komentar
nužno
nužno