« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Vindija otvorila farmu Vinica

Nova će farma godišnje proizvoditi 2 milijuna kilograma purećeg mesa.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Hajdinjak, CROPIX)
Više o

Božidar Pankretić

,

Vindija

,

Koka

,

peradnjak

,

Nenad Klepač

,

Dragutin Drk

U Vinici pored Varaždina danas je svečano otvorena nova peradarska farma prehrambene industrije "Vindija", u koju je uloženo 15 milijuna kuna, a godišnje će se u 13 peradnjaka proizvesti oko 2 milijuna kilograma mesa purana.

Čitav proces proizvodnje u potpunosti je kompjuteriziran, a cjelokupna modernizacija farme kombinacija je tehnološkog znanja i iskustva Vindijinih stručnjaka te ulaganja u vrhunsku tehnologiju, rekao je direktor "Koke" Nenad Klepač prilikom otvorenja farme u nazočnosti ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidara Pankretića i generalnog direktora Poslovnog sustava "Vindija" Dragutina Drka,

Otvorenjem nove farme Vindija je nastavila sa ciklusom ulaganja, a visina novih investicija samo u prvih šest mjeseci ove godine iznosi oko 93 milijuna kuna, rekao je Drk.

Novi pogoni u Srbiji 

Dodao je kako se trenutno završava izgradnja novog pogona sa dvije linije za proizvodnju fermentiranih proizvoda, a krenuli su i u realizaciju projekta izgradnje pogona Koke za proizvodnju paniranih pečenih proizvoda. U taj će se projekt uložiti oko 20 milijuna eura, a sva je proizvodnja namijenjena za izvoz zbog velikih narudžbi iz inozemstva, kazao je Dragutin Drk.

Ističući kako se Vindija želi i regionalno pozicionirati napomenuo je da je već ranije otvoren pogon u distriktu Brčko u BiH-a , a uskoro će se dovršiti i izgradnja proizvodnih pogona u Lajkovcu u Srbiji.

Ministar Božidar Pankretić istaknuo je primjer Poslovnog sustava Vindija kao smjer kojim prehrambena industrija treba ići.

Poticaji HBOR-a 

Uz ovogodišnje intervencijske mjere Vlade, odnosno pomoći od 25 milijuna kuna za hrvatsku prehrambenu industriju, uskoro će se izaći sa operativnim programom za peradarstvo, najavio je.

Taj plan predviđa 50 posto bespovratnih sredstava Vlade, maksimalan iznos investicije od 3,5 milijuna kuna uz realizaciju kredita preko HBOR-a. Rok otplate kredita je 15 godina, uz godišnju kamatu od 4 posto te dvije godine počeka. Jedini ispravan put za razvoj peradarstva su nova ulaganja i nove tehnologije, istaknuo je ministar Pankretić.

U prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je prihod od 1,8 milijardi kuna, što je za 16 posto više u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine. U prošloj je godini Vindija zabilježila prihod od 2,65 milijardi kuna, što je u odnosu na 2006. povećanje od 13 posto. (HINA)

12.09.2008. 14:39:34
Novi komentar
nužno
nužno