« Film
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
DOKUKINO

Vikend posvećen Krzysztofu Kieślowskom

Vikend kratkih dokumentaraca velikana poljske kinematografije uz projekcije Grete i Ljubavi oko svijeta

Sjajni filmovi
Sjajni filmovi (Arhiva)
Više o

filmovi

,

Dokukino KIC

,

Krzysztof Kieślowski

Ovotjedni program posvećujemo majstoru poljske kinematografije, redatelju Krzysztofu Kieślowskom, kao dio obilježavanja 80. obljetnice njegovog rođenja i 25. godišnjice njegove smrti. Iako prvenstveno poznat po seriji od 10 jednosatnih epizoda Dekalog (1987-88), glazbenoj psihološkoj drami Dvostruki Veronikin život (1991) i tzv. "trobojnoj trilogiji" inspiriranoj bojama francuske zastave i idealima iz nešto revolucionarnijeg razdoblja, Plavo, Bijelo Crveno (1993-1994), ovdje se bavimo njegovim manje poznatim, ali izvanrednim dokumentarnim opusom. U dva bloka prikazat ćemo ponajbolje kratkometražne dokumentarce kojima je uspio steći reputaciju autora koji se suprotstavlja mainstreamu i izvrsno uspijeva prikazati sudbine poljske radničke klase. Svi filmovi prikazuju se s engleskim titlovima.

prvom bloku, koji je na programu u subotu 13. studenog u 19 sati, donosimo pet filmova iz druge polovice 1970-ih. Blok otvaramo portretima individualnih protagonista, Curicculum Vitae (1975.) o rekonstrukciji partijskog sastanka s amaterskim glumcem, u kojem se fikcija spaja s dokumentarnom formom, i S gledišta noćnog čuvara (1977.), satira o neugodnoj osobi fašističkih uvjerenja, koja je polučila izvanredan kritički uspjeh. Slijede dva filozofsko-konceptualna ostvarenja, Sedam žena različite dobi (1978.) s balerinama iz različitih dobnih skupina, i Govoreće glave (1980.), dokumentarna studija stanja svijesti u poljskom društvu manje od dvije godine prije prosvjeda 1980. i rađanja sindikata Solidarnost. Za kraj je tu poema o ljudima koji čekaju nekoga (ili nešto) na glavnoj željezničkoj postaji Postaja (1980.).

Drugi blok, na programu u nedjelju 14. studenog u 19 sati, okuplja šest filmova iz prve polovice 1970-ih. Iz grada Łódźa (1969.), Tvornica (1970.) i Bolnica (1976.) portreti su zajednica i određenih zanimanja, bile to tekstilne radnice iz tvornice u Łódźu, radnici u tvornici traktora u okolici Varšave ili kirurzi ortopedi u jednoj bolnici. Uz njih prikazujemo i Bio sam vojnik (1970.), dirljiv film o slijepim veteranima koji govore o svojim snovima, Refren (1972.) koji pokazuju mjesta susreta birokracije i pokopa, te Zidar (1973.), vizualni portret Józefa Malese, "junaka socijalističkog pothvata", negdašnjeg aktivista Poljske ujedinjene radničke partije uoči parade Prvog maja.

Osim posveti Kieślowskom, ovaj tjedan donosi i projekcije dokumentarca o najvećoj i u neku ruku najkontroverznijoj mladoj aktivistkinji za spas klime, Greti Thunberg. Umjesto da se bavi vlastitim obrazovanjem i tipičnim srednjoškolskim brigama, ona kreće u školski štrajk ispred švedskog parlamenta želeći natjerati "odrasle koje nije briga za njezinu budućnost" da poslušaju znanstvenike. Gretu možete uhvatiti od petka do nedjelje, a nakon projekcije u petak možete pogledati omiljeni hrvatski dokumentarac koji podjednako ističe ljepotu prirode kao i ljepotu ljudi različitih kultura, Ljubav oko svijeta. Za nju se uvijek traži ulaznica više, stoga osigurajte svoje mjesto što prije. 

12.11.2021. 09:31:00
Novi komentar
nužno
nužno