« Biznis
objavljeno prije 14 godina
KONKURENTNOST

Vidošević: Hrvatskoj nedostaju brand menadžeri i šefovi proizvodnje

Nedostatak je posljedica dugoročne disfunkcije obrazovnog sustava u kombinaciji s izostankom industrijske politike

Nadan Vidošević
Nadan Vidošević (Damir Krajač/Cropix)
Više o

HGK

,

Nadan Vidošević

,

tržište rada

,

konkurentnost

,

obrazovanje

,

Marina Vrdoljak

U hrvatskom gospodarstvu osjeća se nedostatak visokokvalificiranih voditelja proizvodnje i brand menadžera, ocijenio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević na današnjoj radionici "Obrazovanje za konkurentno gospodarstvo i poslovni sektor" u organizaciji Europske zaklade za stručnu izobrazbu, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK) i HGK.

U proizvodnji osjećamo nedostatak "stožernih narednika" odnosno majstora srednje stručne spreme koji su visoko stručni i predstavljaju oslonac organizacije proizvodnje, kaže Vidošević. Po njegovom mišljenju, posljedica je to dugoročne disfunkcije obrazovnog sustava u kombinaciji s izostankom industrijske politike.

Isto tako, navodi predsjednik HGK, nedostaju brand menadžeri koji upravljaju proizvodom od ideje, preko nastanka, sve do marketinga i plasmana.

Unatoč tim nedostacima Hrvatska je po mišljenju potpredsjednika NVK-a Gorana Radmana u posljednjih nekoliko godina znatno uznapredovala u reformi obrazovnog sustava, potaknuta prije svega zahtjevima Europske unije. Tako se pojavio velik broj novih obrazovnih ustanova, a povećan je i broj studenata i akademskih građana iako Hrvatska u tom pogledu još zaostaje za europskim prosjecima.

Radman drži da je domaći obrazovni sustav usporediv sa europskim u prirodnim i tehničkim znanostima, ali da treba povećati kakvoću i modernost izlaznih znanja što će biti posebno važno kad europski prostor bude za Hrvatsku posve otvoren.

Govoreći o čestim primjedbama iz gospodarstva kako obrazovni sustav ne pogađa potrebe tržišta rada, ocijenio je da poslovni sektor teško može određivati obrazovne sadržaje i standarde kad i sam nema kapacitete za strateško planiranje svoga razvoja i potreba.(hina/metro-portal)

17.06.2010. 13:41:26
Novi komentar
nužno
nužno