« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci

Venezuela prekida dostavu nafte SAD-u

Zbog sudskog spora oko nalazišta izbio energetski rat

Američka kompanija nije pristala na venezuelske uvjete
Američka kompanija nije pristala na venezuelske uvjete (AFP)
Više o

nafta

,

Exxon

,

Venezuela

Državna naftna kompanija Venezuele PDVSA jučer je objavila kako zaustavlja isporuku sirove nafte američkoj kompaniji Exxon Mobil Corp. sa sjedištem u Teksasu. Ovime se ostvarila prijetnja venezuelskog predsjednika Huga Chaveza o prekidu dostave nafte SAD-u. Kao razlog PDVSA navodi ‘sudsko-ekonomsko maltretiranje’.

Spor oko nacionalizacije

Exxon Mobil Corp., najveća svjetska naftna kompanija, u sporu je oko nacionalizacije njezinih ulaganja u jedan od četiri velika multinacionalna projekta u bazenu rijeke Orinoco, gdje su pronađena najveća ležišta teške nafte-bitumena na svijetu.

Zbog tog spora, odnosno zahtjeva za pljenidbu imovine Venezuele, Hugo Chavez je zaprijetio da će prekinuti opskrbu Sjedinjenih Država naftom. S izvozom od 1,5 milijuna barela dnevno, Venezuela je četvrti najveći opskrbljivač SAD-a naftom.  

U veljači 2007. Chavez je naredio da PDVSA preuzme 60 posto udjela u projektu Orinoco, s prvotnih 42 posto, i dao stranim kompanijama četiri mjeseca da prihvate  uvjete. Dok su Chevron i ostali to učinili, ConocoPhillips i Exxon Mobil su odbili nametnute uvjete.

Svojom tužbom pred britanskim sudom, Exxon Mobil je prošloga mjeseca ishodio privremeno zamrzavanje 12 milijardi dolara imovine PDVSA. Glasnogovornica Exxon Mobila Margaret Ross odbila je komentirati novi potez Venezuele, rekavši samo kako će tvrtka ‘poduzeti korake da zadovolji potrebe potrošača’.

Naftni divoviExxon Mobil je u posljednjem kvartalu prošle godine objavio najveći ikad zabilježeni profit u američkoj povijesti.
PDVSA je objavila ukupnu vrijednost od  109 milijardi dolara i ponudila otkup Exxonove imovine. 

Predsjednik PDVSA Rafael Ramirez, ujedno ministar Venezuele za naftu, izjavio je kako je Venezuela spremna na eskalaciju sukoba i ‘energetski rat’ s SAD-om.

- Ako žele da ovaj sukob eskalira, mi imamo načina kako učiniti da se to i dogodi - rekao je Ramirez.

Državna televizija Venezuele počela je emitirati spot u kojem se tvrdi da Exxon pretvara naftu u krv. 

Piše: HINA/METRO
13.02.2008. 22:04:58
Novi komentar
nužno
nužno