« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
SASTANAK MINISTARA

Venezuela i Kolumbija rade na obnovi odnosa

Venezuelanski predsjednik sastat će se u utorak u Kolumbiji s novim kolumbijskim predsjednikom Juanom Manuelom Santosom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hugo Chavez

,

Venezuela

,

Kolumbija

,

Juan Manuel Santos

Venezuelanski ministar vanjskih poslova Nicolas Maduro sastao se s kolumbijskim kolegom Mariom Angelom Holguinom u pokušaju da se obnove diplomatski odnosi između dvije zemlje koje je Chavez prekinuo prošli mjesec.

"U utorak, ovdje u Kolumbiji, predstavit ćemo rezultate naših razgovora predsjedniku Chavezu i predsjedniku Santosu, i oni će o njima razgovarati i donijeti odluke važne za odnose između naših zemalja", rekao je Maduro.

On je dodao da je "istinski zadovoljan" razgovorima koje je vodio na prvom sastanku s Holguinom, koji je preuzeo ministarstvo vanjskih poslova pošto je u subotu Santos inauguiran za nasljednika dosadašnjeg kolumbijskog predsjednika Alvara Uribea.

Chavez je rekao da je "vrlo zadovoljan" Madurovim izvješćem, te je izrazio nadu da će se uspostaviti nova era u odnosima između dvije susjedne južnoameričke zemlje. Santos je u svom inauguralnom govoru rekao da mu je prioritet obnova odnosa s Venezuelom i Ekvadorom.

Chavez je ranije u nedjelju pozvao kolumbijsku pobunjeničku skupinu FARC da u sklopu novog mirovnog procesa u Kolumbiji prigodom stupanja na vlast novog predsjednika ostavi oružje i da se izjasni za mir.

Santos je u subotu preuzeo dužnost predsjednika Kolumbije od dosadašnjeg predsjednika Uribea, a inauguralnoj svečanosti nazočio je i venezuelanski ministar vanjskih poslova. Chavez je prekinuo diplomatske odnose s Kolumbijom 22. srpnja, nakon što je dosadašnji predsjednik Uribe ustvrdio da ima dokaze o tome da Venezuela pruža utočište za 1.500 gerilaca FARC-a. (hina/metro-portal)

09.08.2010. 07:35:46
Novi komentar
nužno
nužno