« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
U NAJBOLJEM SLUČAJU

Velika Britanija ukida gotovo pola milijuna radnih mjesta

Britanska vlada planira velike proračunske rezove u sklopu kojih će do 2015. ukinuti čak 490.000 radnih mjesta u javnom sektoru

Velika Britanija ukida gotovo pola milijuna radnih mjesta
Velika Britanija ukida gotovo pola milijuna radnih mjesta (Getty Images)
Više o

Velika Britanija

,

otpuštanja

,

otkazi

Zbog proračunskih rezova britanske vlade ukinut će se oko 490.000 radnih mjesta do 2015. u javnom sektoru, rekao je u srijedu u parlamentu ministar financija George Osborne. Ministar je objasnio kako je ured za nadzor javnih financija procijenio da će u državnim službama biti 490.000 zaposlenih manje i dodao da se radi o procjeni u najboljem slučaju.

Osborne je potvrdio u lipnju najavljena smanjenja u javnoj potrošnji, tada određenih na oko 83 milijardi funta (95 milijardi eura) do 2015. godine. Ti drastični proračunski rezovi, kombinirani s 30 milijardi funti povišenja poreza, trebali bi omogućiti gotovo potpunu eliminaciju javnog duga Velike Britanije i njegovo smanjenje s 10,1 posto ove godine na 1,1 posto BDP-a 2015.

Ministar je dodao da će se smanjenje broja državnih zaposlenika odvijati uglavnom prirodnim putem, odlaskom radne snage ali je upozorio da će i otpuštanja biti neizbježna. Ponovio je da vlada nema izbora ako želi izbjeći državni stečaj.

Drastično smanjenje potrošnje

Britanska vlada najavila je i da će podići dobnu granicu za umirovljenje i srezati izdavanja za socijalnu skrb u sklopu četverogodišnjeg plana drastičnog smanjenja državne potrošnje.

Ministar Osborne kaže da će dob za odlazak u mirovinu za muškarce i žene do 2020. biti podignuta na 66 godina. ''Danas mnoge zemlje podižu dobnu granicu za umirovljenje i to bi do kraja novog saziva parlamenta trebalo donositi godišnje uštede veće od pet milijardi funta (7,9 milijardi dolara)“.

U planu je i smanjenje proračuna za socijalnu skrb, i to za dodatnih sedam milijardi funta, povrh u lipnju projiciranih rezova u visini 11 milijardi. Godišnja kapitalna potrošnja također će biti neke dvije milijarde funta veća nego što je prvotno planirano, budući da je teško mijenjati obveze preuzete u potpisanim ugovorima, tumači dalje Osborne.

Iako je britanska vlada suočena s velikim negodovanjima, Osborne kaže da joj ne preostaje ništa doli srezati golemi proračunski manjak od 11 posto BDP-a na oko dva posto BDP-a u idućih pet godina. Manjak trenutno doseže 154,7 milijardi funta i najveći je među zemljama skupine G7, a do 2014.-2015. trebao bi biti smanjen za oko 113 milijardi funta, četvrtina čega bi proizišla iz povećanih poreza. (hina/metro-portal)

20.10.2010. 17:56:10
Novi komentar
nužno
nužno