« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
LONDON

Velika Britanija podigla stupanj pripravnosti na teroristički napad

Velika Britanija podignula je u petak stupanj pripravnosti na terorizam na 'ozbiljnu' prijetnju, drugu najvišu razina, zbog mogućih napada iz Sirije i Iraka

Panika u Londonu
Panika u Londonu (Arhiva)
Više o

Velika Britanija

,

Irak

,

Sirija

,

teroristička prijetnja

Velika Britanija je u strahu od terorističkih napada podigla stupanj pripravnosti na razinu ozbiljne prijetnje, objavila je ministrica unutarnjih poslova.

'To znači da je teroristički napad vrlo izgledan, ali nema obavještajnih podataka o njemu', rekla je May.

'Stupanj pripravnosti podiže se zbog Sirije i Iraka gdje terorističke skupine planiraju napade na Zapad. U nekima od tih urota mogli bi sudjelovati strani borci koji su onamo došli iz Velike Britanije i Europe', rekla je.

Dužnosnici procjenjuju da se namanje 500 Britanca otišlo boriti u Siriju ili Irak u kojima teroristička skupina Islamska država drži već velike dijelove teritorija.

Smaknuće američkog novinara Jamesa Foleya, a sumnja se da ga je izveo britanski državljanin, potaknulo je London da poduzme dodatne sigurnosne mjere vezane uz odlazak Britanaca u rat na Bliski istok. Jačaju i strahovi da bi se državljani mogli iz Sirije ili Iraka vratiti u domovinu te izvoditi terorističke napade.

May je obećala oštrije novije zakone protiv islamista kako bi se spriječio njihov odlazak u inozemstvo i radikalizacija među 2,7 milijuna britanskih muslimana.

29.08.2014. 18:47:00
Novi komentar
nužno
nužno