« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
BYE, BYE WEU

Velika Britanija najavila povlačenje iz Zapadnoeuropske unije

Jasno je da WEU više nije bitan za aktualnu europsku sigurnosnu arhitekturu, obrazložio je ministar za Europu pri Foreign Officeu

Chris Bryant
Chris Bryant (Getty Images)
Više o

Velika Britanija

,

sigurnost

,

WEU

,

Zapadnoeuropska unija

,

Chris Briant

Britanci su u utorak izvijestili kako se namjeravaju povući iz Zapadnoeuropske unije (WEU) 28 europskih država, osnovanog s ciljem jačanja kolektivne obrane njegovih članica, uz objašnjenje da ta europska obrambena organizacija više ne igra ulogu kada je riječ o sigurnosti kontinenta.

WEU je osnovan Sporazumom iz Bruxellesa koji su 1948. potpisale Velika Britanija, Francuska, Belgija, Luxembourg i Nizozemska kao odgovor na poteze tadašnjeg SSSR-a koji je želio preuzeti kontrolu u središnjoj Europi, stoji na internetskim stranicama organizacije. No organizaciju, koja danas broji 10 zemalja članica i šest pridruženih članica, zamijenili su NATO i EU, koji su 1999. pokrenuli vlastitu sigurnosnu i obrambenu politiku.

"Jasno je da WEU više nije bitan za aktualnu europsku sigurnosnu arhitekturu", izjavio je ministar za Europu pri Foreign Officeu Chris Briant. Troškovi britanskog članstva, koji godišnje iznose više od dva milijuna eura, nisu opravdani, rekao je. "Zbog toga Velika Britanija namjerava istupiti iz WEU-a", rekao je Bryant dodavši kako će Britanija, prije konačnog povlačenja iz organizacije ostati njegova članica tijekom otkaznog perioda, tj. još godinu dana.

Nedavno je skoro raspuštanje WEU-a najavio i predsjednik predsjednik međuparlamentarne skupštine WEU-a Robert Walter. "Savez će kao organizacija biti uskoro ukinut, a raspušten bi trebao biti u roku od godinu dana", izjavio je Walter.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband je 13. ožujka pisao šefu britanskog izaslanstva WEU kako bi ga informirao o namjeri Velike Britanije o skorom ukidanju saveza, istaknuvši kako više zemalja želi da ukidanje bude kolektivno.

Velika Britanija jedna je od vodećih europskih sila kada je riječ o obrani, no visoki proračunski deficit, vlasti te zemlje prisilio je na smanjenje troškova. (hina/metro-portal)

30.03.2010. 21:45:16
Novi komentar
nužno
nužno