« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
MLJAC

Veganska kajgana – najinovativniji biljni proizvod

Projekt „Proizvodimo održivo, jedimo zeleno” iznjedrio nove održive proizvode

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

vegani

,

ZeGeVege

,

veganska kajgana

U Hrvatskoj dosad nije bilo moguće kupiti gotovu vegansku kajganu. No mali hrvatski proizvođač biljne hrane, koji je već osvojio gurmane finim vege ćevapčićima i drugim ukusnim proizvodima uz koje svi mogu zaboraviti na meso, izdvojio se kao najinovativniji upravo zbog gotove veganske kajgane koju prije konzumacije treba samo podgrijati.

Na tu činjenicu ponosni su i Prijatelji životinja jer je kajgana od tofua nastala u sklopu njihova projekta „Proizvodimo održivo, jedimo zeleno". Njime su domaće proizvođače potaknuli da proizvedu i plasiraju na tržište nove veganske proizvode, a na putu do toga pomogli im savjetovanjem, davanjem ideja, pa čak i imenovanjem proizvoda. 

Cilj projekta je ostvarivanje i jačanje suradnje hrvatskog poljoprivrednog sektora fokusiranog na proizvodnju biljnih proizvoda te promocija i povećanje vidljivosti biljnih proizvoda i održivog načina prehrane. Projektu je potporu dalo i Ministarstvo poljoprivrede. „Proizvodimo održivo, jedimo zeleno" uklapa se u prioritet Europske strategije za pametan i održiv rast te promicanje rastuće ekonomije biljne hrane koja neusporedivo manje zagađuje okoliš, štedljivije iskorištava prirodne resurse, spašava milijarde životinja i zdravija je.

„Mnogima je nezamislivo da kajgana može biti bez jaja, a sličnog okusa, teksture i još lakšeg načina pripreme. Govoreći o veganskim fritatama, kajganama ili omletima, najčešće podrazumijevamo kajganu od tofua ili omlet od slanutkova brašna. U domaćoj radinosti, tofu se razmrvi na ulju i kombinira s kurkumom radi boje i začinom crna sol, koja miriše po jajima. Novi proizvod ispunio je sva naša očekivanja: dovoljno je samo otvoriti paket i uživati u ukusnom obroku punom bjelančevina i bez kolesterola. Posebno smo zadovoljni što će premijeru doživjeti na ZeGeVege festivalu 3. i 4. rujna", ističu iz udruge Prijatelji životinja.

Podsjećaju sve na okrutnost iskorištavanja ptica radi uzimanja njihovih jaja: „Neželjeni nusproizvod u proizvodnji jaja su muški pilići jer ne liježu jaja, a nisu poželjni ni za mesnu industriju jer ne proizvode dovoljno mesa. Čim se rode, u industriji jaja muške piliće ubijaju gušenjem ili ih žive samelju, i to milijarde njih svake godine. Njihove sestre osuđene su na stalno nesenje jaja dok, potpuno iscrpljene, ne budu utovarene u kamione za klaonicu. Više od 50 milijuna tona jaja godišnje želi zadovoljiti neizmjerne ljudske apetite za proizvodom koji nam nije potreban, a ujedno je kolesterolska bomba i potencijalni nositelj salmonele."

Prijatelji životinja pozivaju sve da dođu na ZeGeVege festival, saznaju koji će ostali proizvodi biti proglašeni najinovativnijim veganskim proizvodima i uvjere se da za baš sve obroke koje su navikli konzumirati postoje jednako ukusne inačice, koje su zdravije i mogu zaustaviti klimatske promjene. Na ZeGeVege festivalu naći će se i već poznati popularni proizvodi poput Stelline kobasice i vege finih ćevapčića, ali i inovacije poput veganskog meda, kremšnita od batata, trave za mačke pod simpatičnim imenom „Klice za mice", pesta s koprivom, kao i mnoštvo drugih veganskih proizvoda na stotinu štandova i u restoranima.

Na www.prijatelji-zivotinja.hr mogu se naći informacije kako zamijeniti jaja u receptima te vidjeti sve informacije o ovogodišnjem ZeGeVege festivalu i projektu „Proizvodimo održivo, jedimo zeleno". 

17.08.2021. 13:40:00
Novi komentar
nužno
nužno