« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
INmagazin dvojba

Vedrana Rudan dobila otkaz

Izgleda da književnici u Hrvatskoj nemaju pravo komentirati političke događaje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (www.bijelavrana.com)
Više o

Vedrana Rudan

Vedrana Rudan dobila je otkaz na Novoj TV nakon što ju je predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer na saborskom odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina javno prozvao tvrdeći da je na televiziji vrijeđala Židove.

"To je bio govor ljubavi"

"Nikako se ne mogu složiti da je bila riječ o govoru mržnje jer ja sam govorilo o ljubavi među svim ljudima dobre volje, a nikako mržnje. Ostavljam mogućnost da me je dotični gospodin krivo shvatio, no predložila bih mu da još jednom vidi što sam to točno rekla", kazala je Rudan u kratkoj izjavi za Index dodajući kako su joj novinari prenijeli dio optužbi Tolnauera, no da još uvijek ne zna što je točno rekao i što joj točno zamjera predsjednik Savjeta za nacionalne manjine.

To međutim nije bilo dovoljno, i riječi naše književnice nisu protumačene onako kako je ona htjela.

Kasno popodne Nova TV izdala je i posebno priopćenje u kojem se ogradila od izjava Vedrane Rudan te najavila jednostrani prekid suradnje.

"Vedrana Rudan je u svojim izjavama o židovskom narodu govorila rječnikom koji nikako nije u skladu s etičkim i novinarskim normama. Ističemo da je Vedrana Rudan iznijela isključivo svoj osobni stav i nikako i ni u kojem slučaju stav Nove TV.  Nova TV najoštrije osuđuje bilo kakvu vjersku, nacionalnu ili drugu netrpeljivost i govor mržnje kojemu nema mjesta u našem programu", stoji u priopćenju Nove TV kojeg potpisuje Vedrana Cvetko PR manager dodajući kako Nova TV više neće prikazivati rubriku Vedrane Rudan u IN magazinu.

27.01.2009. 20:49:35
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ancy
    27.01.2009. 22:59
    a ja velim ovo
    Zašto su židovi toliko bitni?
    Zanimljivo je kako se u pojedinim trenucima vrlo živo u medijima zastupa sloboda novinara, ali isto tako i umjetničke slobode. Smatrate li da je prihvatljiva činjenica da se radi performansa jedan poznati umjetnik skine na trgu glavnog grada zemlje u kojoj su emisije poput 'Bitanga i princeza' zabranjivane i kažnjavanje zbog svojih 'opscenih' sadržaja? Kojim biste riječima opisali događaj koje je vidjelo vaše petogodišnje dijete? Pravo na umjetnost i umjetničke slobode, baš kao i pravo na govor ne isključuje da ćete izrečenim nekoga povrijediti. Stavite li se u poziciju da progovarate o nečemu ujedno i prokazujete, ili istinu, ili laž, a u svakom bi vam slučaju narodna mudrost kazala. – Ma što se to tebe uopće tiče?. Kada sažmemo sve to dobivamo suštinu pojma licemjerje. Hrvatska je, složit ćete se, ponekad izrazito licemjerna zemlja, a s obzirom da Hrvatsku tvore njeni stanovnici, a ne pojam iz povijesnog leksikona, - mi smo licemjerni!
    Složila se ja s načinima i metodama Vedrane Rudan ili ne nemam joj pravo braniti njenu umjetničku kreativnost. 'Pjesnici su čuđenje u svijetu kazao' je još davno jedan mudar čovjek, za kojeg je to pokazalo vrijeme. Vrijeme liječi sve rane, pokazuje svu svoju mudrost, ali u nekim slučajevima donosi istovremeno ono najgore i najbolje. - Zaborav. Zaboraviti sve ružno što se čovjeku u životu dogodi način je preživljavanja prema prirodi koja nam ga je usadila. Tužno je kada se dogodi da je zaborav krivac za nepreživljavanje - točnije za smrt.
    Vedrana Rudan je u svojoj novoj kolumni u magazinskoj emisiji Nove TV 'Inmagazin' šokirala javnost te se je nje i njezinog umjetničkog vapaja televizija danas u potpunosti ogradila, učinivši još veću štetu istini o kojoj je progovorila – Rat je rat! Osim ovog teksta preko kojeg sada prebirete, među naslovima, iskače vijest o ubojstvu jednog izraelskog vojnika. Jednog. Vojnika. Izraelski vojnik je bio čovjek. Stradao je. To je zaslužilo barem svoj članak. Svatko bi trebao, od nas koji ostanemo na zemlji, nakon svoje smrti dobiti barem jedan svoj članak, toliko smo zaslužili bez obzira jesmo li Hrvati, katolici, Izraelci, Palestinci, židovi ili muslimani. Nažalost, tome su članku prethodili naslovi 'Ubijeno dvadeset palestinskih civila'. Dvadeset. Ljudi. Njihovi životi nisu zaslužili svoj članak.
    Nova TV se ispričala svim židovima koje je uvrijedio prilog Vedrane Rudan. Nisu isto učinili kada su prenosili pogrdne nadimke premijera Sanadera. Vrijeđanje je univerzalan pojam i svatko koga se uvrijedi jednak je po uvredi. Barem bi tako trebalo biti. Nažalost ponekad se doima da su samo oni najglasniji vrijedni članka u novinama ili - isprike. Svatko od nas susreo u svom životu s potlačenima, izgubljenima, nesretnima i zlostavljanima koji nisu vikali i time je njihova bol bila slabija. Zašto je glasnima uvijek bolje u životu, a kada smo djeca, barem u normalnim socijalnim zdravim obiteljima, a možda ih je premalo, konstantno nas opominju – 'Nemoj uvijek biti najglasniji i misliti samo na sebe'. (Pre)Kasnije shvatiš da je marketing ključ.
    Satira je vrlo profinjen oblik umjetnosti, a za njegovo poimanje često nisu svi spremni. Možda je zato Vedrana Rudana spomenula najdražu joj rečenicu iz knjige malene Ane Frank 'Kada će konačno židovi prestati biti židovi, a postati ljudi?'. Pitam se to i ja, gledajući kako BBC i Sky ne žele prenijeti oglase o humanitarnoj pomoći za pojas Gaze. Pa kada će više dovraga netko glasno uzviknuti – 'Izraelci su agresori u drugoj državi i ubijaju civile!' Ma kada će više humanost stići ispred vjere.
    I sama u mnogim dvojbama o smislu i postojanju često vjeru opravdavam načinom preživljavanja, onog psihičkog, i važnom 'izmišljotinom' društva (sada bi me mogle tužiti sve vjerske organizacije, ali hvala Bogu postoji ateizam) kako bi samo sebi osiguralo opstanak. Međutim, vjera je mnoge živote spasila, ali ih barem toliko i odnijela u ratovima u kojima nismo svi ljudi, susjedi, rođaci, nego se počnemo gledati drugim naočalama, a u njima je najvažnije koje vjerske rituale poštujemo.
    I baš danas, kada se židovi prisjećaju strašnih trauma koje su pripadnici njihove vjere, ali ne i sunarodnjaci (važno! - shvati pri kraju ili nemoj) prošli u holokaustu, vrijeme je da se detaljno prisjete svih strahota. Pamtiti da se nikada ne zaboravi - to je cilj svih komemoracija, a licemjerje danas pokazuje sav svoj jad. Dozvolili smo da se opet događaju ubojstva i razaranja zbog različitih načina molitve, zbog drugačijeg načina odijevanja i krive strane ulice. Ne samo da smo ih dozvolili, već smo njihov sudionik i židovi se toga moraju posramiti. Baš kao što se mora pokajati svaki ubojica, svaki političar zbog čijih je ideja stradala i jedna livada, a kamoli ljudska duša. Ako se Nova TV ikome imala ispričati trebala je to učiniti zbog propusta što u svojim vijestima nije više minuta posvetila ubijanjima i razaranjima koja su sada doduše daleko, ali nekada su bila tu, a mi smo tražili istinu i pomoć iz svijeta.
    I zašto uopće moram razmišljati bih li židovi pisala velikim slovom ili malim? Čemu želja za različitostima, želja za isticanjem, - svi smo ljudi. Zašto neki mnogo više vrijede od drugih?
  2. avatar
    DemolitionMan
    28.01.2009. 00:35
    Nisu svi Židovi cionisti. No, Barack Obama, a pogotovo Joe Biden, jesu. Zato nisu niti pisnuli protiv maskra nad više od 1000 civila u Gazi. Što su cionisti? To su neo-nacisti koji stvaraju državu Izrael na biblijskim mitovima, a način je genocid nad Palestincima. Kompletno ih preorati i sve pobiti. A zatim isti model primijeniti i globalno, u suradnji s Amerikom, nad svima koji im se suprotstavljaju. Zanimljivo je da Židovi ne-cionisti danas protestiraju po toj Americi i jako dobro znaju što se događa. SVAKA IM ČAST. Tolnauer, Kraus i ostale nakaze i primitivci razotkrivaju se kao novi Gestapo. Neka ne misle da narod ne vidi što se zbiva - oni su novi na-cionisti. Ono što rade u Gazi je fašistički genocid, jednak njihovom omiljenom holokaustu s kojim nas kontinuirano teroriziraju. Zato naprijed Vedrana, podržava te barem dvadeset mojih prijatelja! Ljudskost je ljudskost, a fašizam je fašizam! Da, neka Židovi cionističke orijentacije budu prvo ljudi. Premda je teško to od njih očekivati jer se, na žalost, ponašaju kao najmonstruoznije zvijeri!
  3. avatar
    Chic
    28.01.2009. 11:38
    Što je tu uvredljivo u jednom citatu? Očito je da se smatraju nadljudima kad ih vrijeđa netko tko ih poziva da budu ljudi a ne židovi. "Just don't mention the Jews" je glavno pravilo političke korektnosti već dugo vremena. Oni jednostavno moraju biti glavna žrtva koja agresivno ucjenjuje njezinu ulogu iz prošlog stoljeća.
    Dok god oni rade masakr to je u redu, oni su ipak izabrani narod. Hm, da, ali ne od Boga...
    Nema tu demokracije, samo neonacizma zaodjenutog u novo ruho.
  4. avatar
    NIVESKA
    29.01.2009. 23:49
    Kako se to demokratski komentira?
    Koje norme koristiti u našem mišljenju i prezentiranju istoga?
    Vedrana je komentirala onako kako ona smatra da je to ispravno pa ne vidim razloga da se neko ljuti i smatra ugrožen.Svako ima pravo na svoje mišljenje a ja osobno nisam osjetila govor mržnje samo njeno raznišljanje o nedavnim događanjima i povlačenje paralele sa sličnim dešavanjima.
    Takođe mislim da je NOVA TV trebala stati iza nje jer ipak je to njeno osobno razmišljenje,komentiranje-pa nije ona ni navela da je nečije drugo a niti osramotila tu TV kuću.
Novi komentar
nužno
nužno