objavljeno 27.01.2009. 20:49:35
INmagazin dvojba

Vedrana Rudan dobila otkaz

Izgleda da književnici u Hrvatskoj nemaju pravo komentirati političke događaje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (www.bijelavrana.com)

Vedrana Rudan dobila je otkaz na Novoj TV nakon što ju je predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer na saborskom odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina javno prozvao tvrdeći da je na televiziji vrijeđala Židove.

"To je bio govor ljubavi"

"Nikako se ne mogu složiti da je bila riječ o govoru mržnje jer ja sam govorilo o ljubavi među svim ljudima dobre volje, a nikako mržnje. Ostavljam mogućnost da me je dotični gospodin krivo shvatio, no predložila bih mu da još jednom vidi što sam to točno rekla", kazala je Rudan u kratkoj izjavi za Index dodajući kako su joj novinari prenijeli dio optužbi Tolnauera, no da još uvijek ne zna što je točno rekao i što joj točno zamjera predsjednik Savjeta za nacionalne manjine.

To međutim nije bilo dovoljno, i riječi naše književnice nisu protumačene onako kako je ona htjela.

Kasno popodne Nova TV izdala je i posebno priopćenje u kojem se ogradila od izjava Vedrane Rudan te najavila jednostrani prekid suradnje.

"Vedrana Rudan je u svojim izjavama o židovskom narodu govorila rječnikom koji nikako nije u skladu s etičkim i novinarskim normama. Ističemo da je Vedrana Rudan iznijela isključivo svoj osobni stav i nikako i ni u kojem slučaju stav Nove TV.  Nova TV najoštrije osuđuje bilo kakvu vjersku, nacionalnu ili drugu netrpeljivost i govor mržnje kojemu nema mjesta u našem programu", stoji u priopćenju Nove TV kojeg potpisuje Vedrana Cvetko PR manager dodajući kako Nova TV više neće prikazivati rubriku Vedrane Rudan u IN magazinu.

27.01.2009. 20:49:35
http://m.metro-portal.hr/vedrana-rudan-dobila-otkaz/14453/