« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
OPASNOST

Većina nesreća događa se na cestama koje vozači najbolje poznaju

Istraživanje je pokazalo da su vozači najmanje koncentrirani i imaju najsporije reakcije na dionicama koje su im najpoznatije

(Dreamstime)
Više o

promet

,

prometna nesreća

,

vozač

Većina prometnih nesreća događa se na cestama koje vozači najbolje poznaju jer im je na njima koncentracija najniža, objavili su njemački znanstvenici.

Istraživači predvođeni stručnjacima sa sveučilišta u Koelnu u ispitivanje su uključili 32 vozača, uključujući one prekaljene, ali i neiskusne. Sudionici su sjeli za simulator vožnje i vozili po zadanoj ruti sve dok je nisu upoznali kao onu kojom se koriste svakodnevno. Pritom su vozačima mjerili moždanu aktivnost.

U svim se slučajevima pokazalo da su vozači, neovisno o iskustvu, iskazali najmanje koncentracije i najsporije reakcije na dionicama koje su najbolje poznavali. "Situacija se može usporediti s onom kada autopilot preuzme upravljanje letom", rekla je Elke Gizewski sa sveučilišta u Essenu.

Ta situacija može biti potencijalno vrlo opasna za smjenske radnike koji istim putem voze u rano ujutro ili na kraju dana kada su najumorniji. "Ako se dogodi nešto nepredviđeno, imamo plodno tlo za nesreću", dodao je profesor sa sveučilišta u Koelnu Andre Bresges. (hina/metro-portal)

03.03.2010. 08:39:38
Novi komentar
nužno
nužno