objavljeno 03.03.2010. 08:39:38
OPASNOST

Većina nesreća događa se na cestama koje vozači najbolje poznaju

Istraživanje je pokazalo da su vozači najmanje koncentrirani i imaju najsporije reakcije na dionicama koje su im najpoznatije

(Dreamstime)

Većina prometnih nesreća događa se na cestama koje vozači najbolje poznaju jer im je na njima koncentracija najniža, objavili su njemački znanstvenici.

Istraživači predvođeni stručnjacima sa sveučilišta u Koelnu u ispitivanje su uključili 32 vozača, uključujući one prekaljene, ali i neiskusne. Sudionici su sjeli za simulator vožnje i vozili po zadanoj ruti sve dok je nisu upoznali kao onu kojom se koriste svakodnevno. Pritom su vozačima mjerili moždanu aktivnost.

U svim se slučajevima pokazalo da su vozači, neovisno o iskustvu, iskazali najmanje koncentracije i najsporije reakcije na dionicama koje su najbolje poznavali. "Situacija se može usporediti s onom kada autopilot preuzme upravljanje letom", rekla je Elke Gizewski sa sveučilišta u Essenu.

Ta situacija može biti potencijalno vrlo opasna za smjenske radnike koji istim putem voze u rano ujutro ili na kraju dana kada su najumorniji. "Ako se dogodi nešto nepredviđeno, imamo plodno tlo za nesreću", dodao je profesor sa sveučilišta u Koelnu Andre Bresges. (hina/metro-portal)

03.03.2010. 08:39:38
http://m.metro-portal.hr/vecina-nesreca-dogadja-se-na-cestama-koje-vozaci-najbolje-poznaju/34494/