« Život
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
ZNATE LI?

Važna je duljina sna, no i položaj spavanja

Položaj u kojem spavate takođe ima ulogu u tome hoćete li se probuditi odmorni ili mrzovoljni

U kojem položaju vi spavate?
U kojem položaju vi spavate? (Arhiva)
Više o

spavanje

,

položaj spavanja

Kvalitetan san ne ovisi samo o duljini, već i o položaju, tvrdi novo istraživanje. Ukratko, nakon što ste uspjeli odspavati barem sedam sati trebali bi se probuditi svježi i odmorni, ali osim toga bi trebali i - spavati na leđima.

U studiji je sudjelovalo 1.012 ljudi starosti od 18 do 77 godina, od čega su 54,5 posto žene, a 45,6 posto muškarci, volonteri su odgovarali na pitanja o svojim navikama u spavanju.

Rezultati su vrlo zanimljivi! Najprije, ispitanici koji spavaju na leđima prijavili su da najbolje spavaju i da se ujutro bude vrlo raspoloženi i motivirani za dan pred sobom.

S druge strane, oko 40 posto ispitanika koji spavaju na boku ili u fetus položaju kažu da spavaju loše i da se ujutro često bude mrzovoljni.

Isto je i kod onih koji spavaju na trbuhu, a koji prijavljuju da se ujutro i ne bude naručito odmorni i svježi, u odnosu na one koji spavaju na leđima.

Ova studija osvrnula se i na one koji dijele krevet s partnerom.

Među parovima najlošije spavaju oni partneri koji su jedno drugom okrenuti leđima - 37 posto njih kaže da loše spava.

Ali, nije sve tako crno jer parovi koji spavaju u "žlica" položaju - kada jedan partner obgrli drugog s leđa - spavaju mnogo bolje, a 72 posto njih kaže da su ujutru vrlo svježi i odmorni.

Istraživanje je pokazalo i da postoji veza između kvalitnog sna i prve stvari na koju pomislimo pri buđenju. Ono što nije nimalo iznenađujuće je da oni koji loše spavaju čim otvore oči pomisle na to da bi još spavali.

Sretnici koji se bude odmorni i naspavani ujutru najčešće prvo pomisle na posao - 31 posto muškaraca i 23 posto žena

03.04.2019. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno