« Život
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
OPA

Vatikanske freske prikazuju žene svećenice?

Freske u starim Priscila katakombama prikazuju ono što govori i velik broj apokrifnih spisa - da su na početku Crkve i žene bile svećenice

Žene su držale mise?
Žene su držale mise? (Arhiva)
Više o

Vatikan

,

freske

,

katakombe

,

žene svećenice

Vatikan je otvorio renovirane katakombe Priscila s restauriranim freskama i ponovno otvorio kontroverzno pitanje žena svećenica. U katakombama se nekad čuvala slavna freska Gospe s djetetom, a i ove obnovljene izazivaju jednaku pažnju. 

Dvije od njih prikazuju žene svećenice kako drže misu, što je potaklo aktiviste koji se bore za ravnopravan položaj žena u Katoličkoj crkvi da obnove svoje zahtjeve za zaređivanjem žena za svećenike. 

Tome se pridružila i udruga katoličkih žena svećenica u Rimu, koje u svojim redovima imaju i žene izopćene iz crkve zato što su držale mise, tvrdeći kako se više ne može poreći da su žene u ranoj Crkvi imale jednaka prava kao i muškarci, uključujući i funkciju svećenica.

Velik broj apokrifnih spisa o ranom razdoblju Crkve normalno spominje imena žena svećenica koje su redovito održavale mise, no ubrzo su nestale s pozornice koju su u potpunosti preuzeli muškarci.

Voditelj vatikanskog ureda za arheološka nalazišta Fabrizio Bisconti negira da se na freskama nalaze žene koje drže misu, već samo one koje slušaju misu.

Vi pogledajte sliku pa procijenite koja bi dioptrija bila optimala za dobrog Fabrizia ...

21.11.2013. 18:09:00
Novi komentar
nužno
nužno