« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
VJERODOSTOJAN IZVOR

Vatikan biografije kardinala prepisao s Wikipedije

Biografije novih kardinala koje će u veljači biti podijeljene novinarima već su odavno na Wikipediji

Najveća online enciklopedija dovoljno dobra za Vatikan
Više o

Wikipedia

,

biografije kardinala

Vatikan je priznao da se koristio wikipedijom za pisanje biografija 22 nova kardinala, koje će papa Benedikt XVI. službeno proglasiti na konzistoriju u veljači i koje su podijeljene novinarima, javlja BBC.

Biografije su kopirane iz talijanske verzije wikipedije, najveće internetske enciklopedije, koju pišu njezini korisnici. U nekim slučajevima, članci o pojedinim kardinalima prepisani su od riječi do riječi, a izvor nije naveden. Novinari su sami "provalili" izvor biografija, a jedan od glavnih tragova im je bio podatak da se mnogi kardinali u biografijama opisuju kao "katolici".

Vatikanski glasnogovornik, otac Federico Lombardi izjavio je da njegovo osoblje nije unaprijed znalo imena kardinala i da je moralo raditi u velikoj žurbi. Dodao je kako su samo htjeli pomoći novinarima i napomenuo je kako im je naglašeno da su biografije neslužbene.

Papa je imena novih kardinala objavio 6. siječnja, a konzistorij će biti održan 18. veljače. U međuvremenu su njihove službene biografije postavljene na službene internetske stranice Svete Stolice.

10.01.2012. 11:10:00
Novi komentar
nužno
nužno