« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
PRVE RIJEČI

Vaš sinčić još nije progovorio? Krivac je testosteron

Znanstvenici smatraju da je testosteron glavni krivac zašto vaš sinčić još uvijek nije rekao ma-ma ili ta-ta

Fotografija vijesti
Više o

razina testosterona

,

govor

,

beba

,

muška djeca

,

ženska djeca

,

prve riječi

Ako sa sjetom gledate svog sinčića jer još nije progovorio niti jednu riječ dok se ostale majke hvale kako njihove kćerkice već pričaju, ne očajavajte i ne brinite jer je sa vašim ponosom i dikom sve u redu i razlog zašto još nije rekao ma-ma ili ta-ta jest ono što ga čini muškarčinom, a to je testosteron.

Naime, znanstvenici su otkrili da muška djeca imaju dvostruko veću šansu da kasnije progovore od ženskih beba zbog izloženosti velikim količinama testosterona dok su boravili u majčinoj utrobi.

"Procjenjujemo da oko 12 posto beba značajno kasni u razvoju govora. Iako je napredak individualan, muška djeca kasnije i sporije svladavaju govor od djevojčica", rekao je Andrew Whitehouse, autor studije i profesor na Sveučilištu Western Australia.

Australski znanstvenici smatraju da pošto dječaci imaju deset puta veću razinu testosterona od djevojčica to može objasniti njihov spori napredak u razvoju govora.

Istraživanje je bilo provedeno na način da su znanstvenici uzeli uzorke krvi 767 novorođenčadi kako bi izmjerili prisutnost testosterona u kritičnom periodu razvoja mozga, te su s vremenom provjeravali njihove govorne vještine.

Znanstvenici su otkrili da dječaci sa visokom koncentracijom testosterona imaju dva do tri puta veću šansu da progovore kasnije od djevojčica. S druge strane, djevojčice koje su bile izložene visokoj razini testosterona imale su manji rizik od govornih poteškoća.

"Jedan od najčešćih razloga odlasku pedijatrima je baš kašnjenje s govorom. Naše istraživanje pomoći će nam da shvatimo biološke mehanizme koji stoje iza problema s razvojem govora", pojasnio je dr. Whitehouse.     

27.01.2012. 10:54:16
Novi komentar
nužno
nužno