« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
BIG BROTHER NA TWITTERU

Vaš je spol moguće otkriti već iz jednog tweeta

Korporacija Mitra razvila je algoritam koji precizno pogađa kojeg ste spola i kojoj stranci pripadate isključivo prema onomu što pišete na webu

Fotografija vijesti
Više o

spol

,

Twitter

,

tweet

,

žene internet

,

algoritam otkriva spol

Istraživači Mitra korporacije razvili su algortiam koji točno pogađa kojeg je spola osoba koja piše po webu.

Društvena mreža Twitter, koji kod izrade profila ne traži izjašnjavanje o spolu izabran je za testiranje njegove uspješnosti.

Tim je sakupio podatke o korisničkom imenu, mjestu te opisu svih korisnika ove socijalne mreže. Prvi test imao je za cilj otkriti spol iz ovih podataka, a uspješnost je bila čak 89%.

Sljedeći test je bio otkriti spol prema napisanom tweetu. Računajući sa samo jednim napisanim tweetom, algoritam je bio točan u 66°% slučajeva! Kod proučenih svih tweetova istog korisnika točnost se diže na zavidnih 75%. Kad se u to uključi i korisničko ime dobiju se rezultati od nevjerojatnih 92%!

Interpunkcija je najčešći pokazatelj spola. Smajlići i uskličnici često upućuju na ženski spol. Tu su i riječi koje ženske pripadnice češće koriste: „ljubav" , "slatka", "sretan", "mama", "san", "škola", "dijete", "krevet", "čokolada" i "mržnja" kao i internet sleng poput "LOL" i "OMG". Muškarci s druge strane imaju samo par fraza koje ih označavaju, poput "http" i "Google".

Studija je otkrila i iz kojeg dijela Amerike ili koje političke orijentacije su osobe koje tweetaju. Teme poput Yoge,vegetarijanstva i košarke su najvjerojatnije poslane od demokrata, dok su tweetovi o Walmartu (poznatom lancu robe široke potrošnje) i oružju najvjerojatnije republikanski.

Zanimljivo otkritće za oglašivače i reklamnu kampanju ove brzorastuće društvene mreže.

PS: Prema broju uskličnika mogli ste pretpostaviti da je ovaj tekst napisala žena. LOL 

28.07.2011. 15:10:00
Novi komentar
nužno
nužno