« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
po 39. put

Varaždin spreman za početak baroknih večeri

Manifestacija započinje 18. rujna, a posjetitelje očekuju koncerti, izložbe i dodjele nagrada.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Varaždin)
Više o

Varaždinske barokne večeri

,

Jurica Murai

,

Ensemble Inegala

,

Helsinki Baroque Ensemble

Barokne večeri otvorit će se u petak u 19,30 sati koncertom češkoga "Ensemble Inegala" u varaždinskoj katedrali.

Prije toga otvorit će se izložba i predstaviti CD "Jurica Murai na Varaždinskim baroknim večerima", koji je jedan od osnivača manifestacije.

Osim u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, koncerti će se održati i u Sisačko-moslavačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Prvi od tih koncerata na rasporedu je već u petak u Sisku, gdje će nastupiti "Helsinki Baroque Ensemble".

Osim u Hrvatskoj, koncerti se održavaju i u četiri europske zemlje, Mađarskoj, Sloveniji, Njemačkoj i Austriji, te u Izraelu.

Varaždinske barokne večeri završavaju u nedjelju, 27. rujna, koncertom "Collegium Marianum" i dodjelom nagrada sljedećeg dana u Gradskoj vijećnici.

Od popratnih programa valja istaknuti izložbu cvijeća od 26. do 29. rujna te promociju novog čembala koncertom Višnje Mažuran u varaždinskome HNK. Čembalo su za potrebe Varaždinskih baroknih večeri izradili hrvatski graditelji instrumenata Antun Malosej i Zlatko Pavlinić, a to je prvi takav instrument načinjen u Hrvatskoj.

Ovogodišnja zemlja-partner Varaždinskih baroknih večeri je Češka, a održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića i Ministarstva kulture RH.

14.09.2009. 13:18:06
Novi komentar
nužno
nužno