« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
crno bijeli svijet

Izložba fotografija 'Noćni leptiri' u Zagrebu

Od danas u Tiflološkom muzeju možete pogledati fotografije Giovannija Marrozzinija koje prikazuju svakodnevicu djece u Etiopji

(Getty Images)
Više o

izložba fotografija

,

zagreb-info

,

Giovanni Marrozzini

,

Tiflološki muzej

Na izložbi 'Noćni leptiri' Giovannija Marrozzinija, koja se otvara danas u Tiflološkom muzeju, predstavit će se tridesetak crno-bijelih fotografija tog talijanskog umjetničkog fotografa, koje prikazuju svakodnevicu u školi za slijepu djecu u Etiopiji.

Dramatičnim, i na svoj način bolnim fotografijama Marrozzini je odaslao savršeno jasnu i nedvosmislenu poruku o stvarnosti globalnog ekonomskog, političkog i društvenog poretka, poruku o jadu i siromaštvu, ali i o nadi i vjeri, ustvrdio je povjesničar umjetnosti Želimir Koščević u uvodnom tekstu kataloga.

Serijom fotografija iz škole za slijepu djecu u gradu Soddo, Marrozzini je vizualnim jezikom ispričao priču o životu i radu zajednice slijepe djece, koja se kroz školovanje i rad postupno osposobljavaju za život u široj društvenoj zajednici.

Preme riječima autora postava Davora Šiftara, tom izložbom fotografija Tiflološki muzej je iskoračio iz koncepta Taktilne galerije, koja je usmjerena ponajviše na skulpture kako bi se i posjetiteljima oštećena vida pružila mogućnost da dodirom dožive tu vrstu umjetnosti.

Fotograf Giovanni Marozzini (1971.) radi u okviru raznih nevladinih humanitarnih organizacija, među ostalim, u Zambiji, Keniji, Tanzaniji, Argentini, Palestini.

Izložba 'Noćni leptiri', koju je Tiflološki muzej pripremio u suradnji s Foto galerijom Lang iz Samobora, bit će otvorena do 9. listopada.

(Hina/Metro)

17.09.2009. 11:59:14
Novi komentar
nužno
nužno