« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
svako zlo za neko dobro

Varaždin prvi osniva centar za obnovljivu energiju

Razmišljamo ekološki potaknuti plinskom krizom

Fotografija vijesti
Više o

obnovljivi izvori energije

,

centar izvrsnosti za obnovljive izvore energije

,

obnovljiva energija u Varaždinu

Varaždin će biti prvi grad u Hrvatskoj koji će osnovati centar izvrsnosti za obnovljive izvore energije, odlučilo je Gradsko poglavarstvo na današnjoj sjednici.

Ravnatelj Agencije za promicanje izvoza i ulaganja Slobodan Mikac objasnio je kako je svrha tog projekta uvesti red u obnovljive izvore energije te omogućiti hrvatskim tvrtkama, ali i građanima, korištenje subvencija institucija i fondova EU.

"Obnovljivi izvori energije su budućnost i ovo će stoljeće zasigurno biti stoljeće energije", istaknuo je Mikac te dodao kako će jedino oni koji se sami budu mogli opskrbljivati energijom, gdje su obnovljivi izvori nepresušni, imati održiv razvoj.

"Čim ovisite o tuđem plinu ili nafti, to ne može biti dobro ni za gospodarstvo ni za građane", rekao je.

Varaždin je izabran za taj projekt zato što ima dobru lokalnu samoupravu koja podupire takve projekte, dovoljno stručnjaka koji ih mogu razvijati te mrežu gradova - partnera koji im u tome mogu pomoći, zaključio je Mikac.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok istaknuo je kako će cijene energenata rasti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, pa je svaki obnovljivi izvor energije zanimljiv i treba razmišljati o energetskoj sigurnosti i nižoj cijeni za građane.

Nakon pozitivnog očitovanja grada Varaždina o tom projektu, održat će se sastanak na kojem će se definirati koje se sve institucije u njega mogu uključiti, a centar izvrsnosti, prema prvim najavama, trebao bi biti izgrađen do kraja ove godine. (hina/metro-portal)

29.01.2009. 12:59:07
Novi komentar
nužno
nužno