« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine
ZAPAMTITE!

Uzrok upale sinusa: bakterije, virusi ili nešto treće?

Koliko često će se upala sinusa javljati ovisi o vašem imunitetu, pa često zalutali virus ili bakterija dovodi do upale sluznice koju nazivamo i sinusitisom

Koliko vas često muče sinusi?
Koliko vas često muče sinusi? (Arhiva)
Više o

bakterije

,

virusi

,

upala sinusa

Upala sinusa najčešće se javlja u sezoni respiratornih bolesti, od jeseni do proljeća. Osobe podložnije upali sinusa uglavnom se s njom susreću periodično, dok isprva traje kraće, kada prijeđe u kronični oblik bolesti simptomi traju duže, uporniji su i često i intenzivniji. Koliko često će se upala sinusa javljati ovisi o vašem imunitetu, pa često zalutali virus ili bakterija dovodi do upale sluznice koju nazivamo i sinusitisom.

Kako izgleda upala sinusa?

Srećom, upalu sinusa, vrlo je lako razlikovati od ostalih infekcija ili viroza već po prvim simptomima, a to su uglavnom bol u sinusima i glavobolja. Ako se radi o akutnoj upali simptoma će biti manje i često će brže proći nego što je to slučaj kod kronične upale.

Najčešći simptomi upale sinusa:

 • Glavobolja

 • Sinusi bole na dodir

 • Otežano disanje

 • Začepljen nos

 • Slijevanje sekreta u nos ili grlo

 • Simptomi klasičnih infekcija (visoka tjelesna temperatura, slabost)

Kako otkriti i liječiti upalu sinusa?

Dijagnostika upale sinusa vrlo je jednostavna. Prvi korak je najčešće uzimanje brisa i krvne pretrage koje će utvrditi je li prisutan virus ili bakterija. Kod učestalih upala savjetuje se RTG snimanje i CT sinusa. Ponekad je potrebna rinoskopija, neinvazivna pretraga gdje se endoskopom s kamerom na vrhu kroz nos ulazi u nosnu šupljinu i promatra stanje sinusa, piše Mamin kutak.

Liječenje upale sinusa određuje se ovisno o uzročniku upale. Uglavnom se započinje korištenje kapi za nos koje olakšavaju disanje, a potom se bakterijske upale liječe antibioticima. Kod virusne upale preporučuje se simptomatsko liječenje uz uzimanje lijekove za snižavanje tjelesne temperature i protiv bolova, ali i inhaliranje koje može biti od velike koristi. Inhaliranje se nakupljena sluz razrjeđuje i tako ju je znatno lakše izbaciti. Kod kroničnih upala sinusa ponekad se u liječenje uz antibiotika i simptomatsko liječenje uvode i kortikosteroidi.

Kako prevencijom smanjiti rizik za budući razvoj upale sinusa?

Ako ste podložni čestim i napornim upalama sinusa jedno od rješenja je svakako proučiti kako preventivom možete spriječiti ponavljanje bolesti.

Najčešće se savjetuje sljedeće:

 • Izbjegavanje velikih temperaturnih razlika (zaštititi nos i čelo prilikom izlaska na hladno ili vjetar)

 • Izbjegavanje zadimljenih prostora

 • Redovito provjetravanje i ovlaživanje zraka u prostorijama u kojima boravite

 • Jačanje imuniteta

 • Pojačanja higijena nosa (ispiranje fiziološkom otopinom)

 • Inhaliranje

Što vama pomaže kada se javi upala sinusa?

Izvor: Mamin kutak

12.04.2022. 12:01:45
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  armando
  12.04.2022. 19:14
  kamilica topla pomaze
Novi komentar
nužno
nužno