« Muškarci
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
UPS!

Uzimate puno lijekova? Pazite se impotencije!

Muškarci koji uzimaju tri ili više lijekova dnevno imaju visoku stopu erektilne disfunkcije

Ovo vam se može dogoditi ako gutate previše pilulica
Ovo vam se može dogoditi ako gutate previše pilulica (Shutterstock)
Više o

lijekovi

,

erektilna disfunkcija

,

impotencija

,

povezanost

,

uzimanje lijekova

Za muškarce koji uzimaju više lijekova za razna zdravstvena stanja povećana je opasnost od erektilne disfunkcije, jer se ona ne može objasniti samo tim bolestima, objavljeno je u američkoj studiji provedenoj na više od 37 tisuća muškaraca.

Poznato je da muškarce s kroničnim zdravstvenim tegobama, poput visokoga tlaka, dijabetesa i visokoga kolesterola, češće pogađa erektilna disfunkcija (ED) nego zdrave muškarce iste dobi.

No istraživači su proučili 37.700 muškaraca iz Kalifornije i utvrdili da oni koji uzimaju tri ili više lijekova imaju i višu stopu ED-a, objavljeno je u britanskome časopisu za urologiju.

"Podatci pokazuju da su zbog nekih karakteristika muškarci na više lijekova možda skloniji ED-u", rekao je viši istraživač Steven Jacobsen iz kalifornijskoga ureda za istraživanje i evaluaciju.

Ukupno je 16 posto muškaraca koji su uzimali najviše dva lijeka imalo umjeren ED, što znači da katkad otežano postižu ili održavaju erekciju. Među muškarcima koji uzimaju tri do pet lijekova probleme ima 20 posto ispitanika. U skupini onih koji uzimaju šest do devet lijekova otežanu erekciju ima 25 posto muškaraca, a među onima koji uzimaju najmanje deset lijekova erektilne probleme ima 31 posto ispitanika.

Istraživači nisu iznenađeni što je ED češći u starijih muškaraca, u debljih, pušača ili onih sa zdravstvenim tegobama, poput dijabetesa ili visokoga krvnog tlaka. No čak i kad su istraživači sve to uzeli u obzir, pokazalo se da je i samo uzimanje mnogo lijekova ipak povezano s povećanim rizikom od ED-a.

Rezultat se temelji na podatcima iz upitnika koji je popunilo 37.712 muškaraca u dobi od 45 do 69 godina. Ukupno ih 29 posto ima umjeren ili jak ED, kaže se u studiji.

Više od polovice njih uzimalo je u protekloj godini više od tri različita lijeka. Oni na tri do pet lijekova imali su 15 posto veću vjerojatnost da trpe ED nego oni na manje lijekova, a rizik se udvostručio u onih koji su uzimali deset i više lijekova, kažu istraživači, ali rezultati ne dokazuju da su lijekovi izravni uzročnici ED-a, kaže Jacobsen.

Moguće je da lijekovi pridonose ED-u ili ga pogoršavaju zbog interakcije među lijekovima, ali to se ne može sa sigurnošću reći, dodao je.

09.12.2011. 17:02:27
Novi komentar
nužno
nužno