« Biznis
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
EU

Usvojena uredba o stranim subvencijama

Vijeće EU-a u ponedjeljak je dalo konačno odobrenje za uredbu koja bi trebala riješiti problem kada strane tvrtke iz trećih zemalja uz pomoć državnih subvencija preuzimaju tvrtke u EU-u ili dobivaju poslove na javnim natječajima

Napokon su se dogovorili
Napokon su se dogovorili (Arhiva)
Više o

EU

,

subvencije

,

strane subvencije

Uredbom se nastoje otkloniti narušavanja tržišta prouzročena subvencijama koje treće zemlje dodjeljuju poduzećima koja posluju na jedinstvenom tržištu Europske unije.

Njome se utvrđuju postupovna pravila za istraživanje tih subvencija u kontekstu velikih koncentracija i ponuda u velikim postupcima javne nabave.

"Zahvaljujući novim mjerama EU će moći istraživati i sprečavati nepoštene prakse koje podupiru neke treće zemlje. EU će tako moći osigurati pošteno tržišno natjecanje i jednake uvjete za sva poduzeća", izjavio je češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela, čija zemlja predsjedava Vijećem Europske unije.

Subvencije koje dodjeljuju države članice moraju biti u skladu s pravilima o državnim potporama, ali do sada nisu postojali instrumenti EU za kontrolu sličnih subvencija koje dodjeljuju treće zemlje.

Strane subvencije njihovim primateljima pružaju nepravednu prednost prilikom preuzimanja tvrtki iz Unije, sudjelovanja u javnim nabavama u EU ili sudjelovanja u drugim komercijalnim aktivnostima u EU.

Takve strane subvencije mogu imati različite oblike, kao što su zajmovi s nultom kamatom i drugo financiranje ispod cijene, neograničena državna jamstva, ugovori s nultim porezom ili izravne financijske potpore.

Kineske tvrtke često se sumnjiči za dobivanje državnih potpora zahvaljujući kojima primjerice vrlo često daju najpovoljnije ponude na javnim natječajima u državama članicama.

Prema uredbi, Komisija će moći pokrenuti istragu ako uoči moguće distorzivne strane subvencije u preuzimanju europskih tvrtki čiji je godišnji promet 500 milijuna eura ili više, te kod javnih nabava čija je procijenjena vrijednost 250 milijuna eura ili više.

Kao opće pravilo (uz određene iznimke, ako su primjenjive), Komisija će biti ovlaštena za istragu stranih subvencija dodijeljenih do pet godina prije stupanja uredbe na snagu ako se tim subvencijama narušava unutarnje tržište nakon što uredba stupi na snagu.

Kao i kad je riječ o pravilima Europske unije o državnim potporama, ako Komisija utvrdi da postoji strana subvencija i da se njome narušava tržišno natjecanje, provest će test ravnoteže. To je alat kojim se procjenjuju pozitivni i negativni učinci strane subvencije.

Ako negativni učinci premašuju pozitivne, Komisija će biti ovlaštena za uvođenje kompenzacijskih mjera, što uključuje strukturne i nestrukturne mjere i povrat strane subvencije. Strane tvrtke koje nastoje preuzeti neku europsku tvrtku ili sudjelovati u postupku javne nabave morat će unaprijed prijaviti svaki financijski doprinos primljen od vlade države nečlanice Europske unije.

28.11.2022. 18:52:00
Novi komentar
nužno
nužno