« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SLUŠAJTE RAZUM

Uštedite novac kroz pametan šoping

Izbjegavajte kupnju karticama, iskoristite internet, pratite akcije i popuste i prije svakog trošenja dobro razmislite

Uštedite novac kroz pametan šoping
Uštedite novac kroz pametan šoping (Shutterstock)
Više o

kupovina

,

šoping

,

štednja

,

Pančen lama

Usprkos snažnom udaru po novčaniku (od povećanih troškova do srezanih plaća), šoping i dalje ostaje glavna zanimacija u zemlji. Ali nije na odmet podsjetiti kako je poželjno dobro razmisliti o tome na koji način je najbolje iskoristiti teško zarađene kune.

Kupovina preko interneta vam može uštedjeti dosta novca - i kad je u pitanju svakodnevna kupovina i povremeno veći šoping. Iskoristite prednost i praktičnost interneta i uspoređujte cijene, unaprijed saznajte za akcije, popuste.

Međutim, ako ste ovisni o hodanju šoping centrima i obilaženju najpopularnijih i najpoznatijih ulica za kupovinu, uvijek imajte na umu sljedeće:

Koristite gotovinu, ne kartice: u tjedan dana sve što kupite platite novčanicama, sjednite i izračunajte koliko ste potrošili. Većina nas uopće ne primijeti koliko trošimo kada koristimo kartice. S druge strane, kad dođete do blagajne s cipelama koje koštaju x kuna i počnete brojati novčanice možda se zamislite pa razmislite o svotama kojih se odričete. Jednom kad shvatite koliki je zbroj iznosa „malih, ali čestih" akvizicija možda odlučite promijeniti pristup samom šopingu. Postat će vam jasnije kakve su vam vlastite navike kupovine i lakše ćete uočiti gdje i na čemu možete uštedjeti.

>> Zašto muškarci i žene nisu stvoreni za zajednički šoping?

Otkrijte na što bacate novac: obratite pozornost na to koliko novca trošite na „stvari bez kojih ne možete". Svatko od nas ima nešto na što konstanto baca novac - pogledajte u ormar i otkrijte što je to kod vas. Imate deset pari identičnih crnih balerinki, 15 bijelih košulja, 20 mirisnih svijeća koje još stoje u kutijama?

Popusta u izobilju: svako godišnje doba označava zasebnu odjevnu sezonu - ako nemate problema s tim da nosite ovogodišnje modele naredne godine, onda čekajte da dođe kraj jeseni, zime, proljeća, odnosno ljeta i onda kupite stvari koje vam se dopadnu. U to vrijeme uvijek su povoljne akcije i dobri popusti kao i rasprodaje. Internet vam je opet tu na raspolaganju. Ako kupujete na točno određenim mjestima, provjerite imaju li na službenim internetskim stranicama opciju za pretplatu na newslettere koje možete dobivati na svoju email adresu.

Budite prodavač, ne kupac: Ljudi koji su ovisni o internetskim dražbama obično najviše vremena provode na stranicama poput eBaya. I to nije slučajno. To su mjesta na kojima se uvijek može kupiti puno stvari po vrlo povoljnoj cijeni i ujedno prodati. Neka vam prijatelj pomogne u fotografiranju, određivanju cijene i odabiru proizvoda koje biste mogli prodati. Ako vam je trgovina na eBayu prekomplicirana, uvijek možete objaviti da nešto prodajete (ili kupujete) u specijaliziranim tiskovinama.

23.09.2010. 15:50:00
Novi komentar
nužno
nužno