« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
LARAMIDIA

Otkrivene dvije nove vrste rogatih dinosaura

Na zapadu SAD-a otkrivene su nove vrste dinosaura bliskih slavnom biljožderu triceratopsu koji su živjeli prije 76 milijuna godina

Otkrivene dvije nove vrste rogatih dinosaura
Otkrivene dvije nove vrste rogatih dinosaura (Wikipedia/ilustracija)
Više o

dinosaur

,

Vanjski svijet

,

David O'Rilley

,

vražje oko

,

smanjivanje bora

Fosili dvije nove vrste dinosaura s velikim rogovima, bliskih slavnom biljožderu triceratopsu, otkrivene su na zapadu SAD-a, objavili su paleontolozi u srijedu. Novi dinosauri, od kojih jedan s petanest rogova, živjeli su prije 76 milijuna godina.

U doba kada su živjeli dinosauri to mjesto je bilo dio "izgubljenog kontinenta" Laramidia koji se formirao kada je more poplavilo središnji dio Sjeverne Amerike i izolirao istok od zapada kontinenta tijekom milijuna godina.

Veći od ta dva dinosaura, nazvan utahceratops getty imao je ogromnu lubanju dugu 2,3 metra. Osim velikog roga iznad njuške, imao je po rog sa svake strane glave iznad očiju, poput današnjih bizona. Ostali manji rogovi nalazili su se oko vrata iza lubanje i tako štitili vrat i ramena životinje.

Utahceratops je do ramena bio visok 2 metra i dug od 6 do 7 metara. Težio je između 3 i 4 tone, precizira PloSONE, američki znanstveni on line časopis.

Drugi dinosaur nazvan kosmoceratops richardsoni je imao pet rogova iznad njuške i dva sa strane, blizu očiju. Bio je nešto manji od utahceratopsa, dug pet metara i težak 2,5 tone.

Oba dinosaura pripadaju skupini velikih rogatih dinosaura ceratopsides. Oni su isključivo četveronošci i bili su dobro zaštićeni od predatora poput tiranosaura. (hina/metro-portal)

23.09.2010. 12:50:00
Novi komentar
nužno
nužno