« Kazalište
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
DANI SATIRE

Uskoro počinju 46. Dani satire Fadila Hadžića

U sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala bit će izvedeno 12 predstava, i to iz Zagreba, Splita, Rijeke, Pule, Beograda, Subotice i Sarajeva

Dani satire Fadila Hadžića
Dani satire Fadila Hadžića (Arhiva)
Više o

Kerempuh

,

Dani satire Fadila Hadžića

,

46. Dani satire Fadila Hadžića

U Satiričkom kazalištu Kerempuh od 3. do 21. lipnja održat će se 46. Dani satire Fadila Hadžića, međunarodni kazališni festival koji promiče najkvalitetnije satirične i komediografske predstave iz Hrvatske i inozemstva.

U sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala bit će izvedeno 12 predstava, i to iz Zagreba, Splita, Rijeke, Pule, Beograda, Subotice i Sarajeva, prema odabiru izbornice Jelene Kovačić. O festivalskim nagradama odlučivat će tročlani žiru u sastavu - Bojana Radović, Katarina Pejović i Ksenija Pajić.

˝46. Dani satire, koji donose dvanaest od ukupno pedeset i osam prijavljenih predstava, svojevrsni su susret institucionalne i nezavisne scene, snažnih i hrabrih glasova suvremenih dramskih pisaca različitih generacija i poetika koji širom otvorenih očiju propituju društveno-političke okolnosti unutar kojih stvaraju i onih kanonskih bardova koji se u suvremenim adaptacijama i interpretacijama pretvaraju u naše suvremenike. Ovogodišnji festivalski izbor postoji kao jedna mikro kazališna zajednica jakih autora, autorskih timova i ansambala koji kazalište prepoznaju kao mjesto društvene odgovornosti, a te se odgovornosti neće odreći ni u trenucima dok se svijet oko nas ponovno raspada. Jer svaka će izabrana predstava barem na trenutak taj isti svijet pokušati skupiti.˝ - riječi su izbornice.

Dane satire otvorit će 3. lipnja predstava Škrtac u režiji Dore Ruždjak Podolski, adaptaciji Tomislava Zajeca i ansambla Satiričkog kazališta Kerempuh. Od inozemnih predstava festivalska publika imat će priliku pogledati predstavu 64 Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović i produkciji Ateljea 212, Kus petlić Aleksandra Popovića u režiji Milana Neškovića Narodnog pozorišta iz Subotice te Nušićevu Protekciju u režiji Kokana Mladenovića Narodnog pozorišta Sarajevo. Na Danima satire gostuje i HNK Split s predstavom Kukci...zaustavljena priča Karela i Jozefa Čapeka, posljednja predstava prerano preminulog Saše Anočića.

Iz Splita nam stiže i Playdrama s predstavom Sretna ne bila autorica Ivane Vuković, Petre Kovačić Botić, Ane Uršula Najev, Ane Marije Vuković, Helene Petković u režiji Helene Petković. U sklopu festivala bit će izvedena i predstava Kad je stao svijet Dore Delbianco u režiji Vite Taufera nastala u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca i INK Pula.

Od zagrebačkih kazališta nastupit će Teatar &TD, Žena popularnog pokojnika, autora i redatelja Filipa Šovagovića, Teatar Exit s Realistima Jure Karasa u režiji Matka Raguža, KunstTeatar i pisac Espi Tomičić s predstavom Ti si prvi hrabar redatelja Ivana Penovića te HNK Zagreb s Gogoljevim Revizorom u režiji Sergeja Potapova.

Domaćin festivala, Satiričko kazalište Kerempuh, izvest će dvije svoje predstave:

Molièreovog Škrtca u režiji Dore Ruždjak Podolski i Dariana, hrvatskog kralja samopomoći Dine Vukelić u režiji Krešimira Dolenčića.

˝I upravo zbog njih, zbog autorica i autora koji su i dalje spremni otvoriti jednu kritičku razmjenu bez imalo uvijanja čak i o najintimnijim stvarima, vjerujem da će ovogodišnji Dani satire nastaviti dugogodišnji niz uspješnih festivalskih godina i još jednom potvrditi relevantnost ovog festivala i snagu satire kao žanra koji nam omogućuje da izađemo iz naše zone komfora, i dozvoljava nam da osvojimo neke nove prostore slobode u kojima je sve moguće, pa i bolje i pravednije društvo. Iako kazalište možda ne može promijeniti svijet, ono nam uvijek nepogrešivo sa scene poručuje da je promjena moguća i da smo upravo mi njen najvažniji dio, čak i u trenucima potpunog raspada, uvijek smo mi ti koji ovaj svijet možemo ponovo skupiti. Kao izbornica posvećujem ove Dane Satire Saši Anočiću, koji nas je učio smijehu, kao malo koji drugi autor. Hvala mu na tome.˝ - zaključila je Jelena Kovačić.

19.05.2022. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno