« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
ŽELJEZNIČARSKO PRANJE NOVCA

USKOK istražuje navodne malverzacije u HŽ-u

USKOK i policija već nekoliko mjeseci provode kriminalističku obradu zbog sumnji u nezakonito poslovanje u dvjema tvrtkama u sastavu HŽ-a.

Fotografija vijesti
Više o

USKOK

,

Hrvatske željeznice

,

,

istraga

,

pranje novca

,

malverzacije

,

AGIT

,

Željezničarsko ugostiteljstvo

,

Agencija za integralni transport

Agencija za integralni transport (AGIT) te Željezničarsko ugostiteljstvo dvije su tvrtke u sastavu HŽ-a čije je poslovanje pod istragom, potvrdili su danas u USKOK-u.

Riječ je o dvjema usporednim predistragama o čijim pojedinostima u USKOK-u ne žele govoriti. Kažu da je riječ o opsežnim kriminalističkim obradama u koje su uključeni i poreznici te Ured za sprječavanje pranja novca.

Obrada slučaja AGIT počela je prije pet mjeseci na temelju prijave Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a predistraga u slučaju Željezničarskog ugostiteljstva počela je na temelju anonimne prijave.

Kriminalistička obrada je počela pošto je nova uprava poduzeća u dokumentaciji pronašla mnoge sumnjive novčane transakcije i račune te to prijavila Ministarstvu, a ono USKOK-u.Prema pisanju tiska, na meti istražitelja našla se bivša direktorica AGIT-a Biserka Robić zbog sumnje da je na račune off shore tvrtki u inozemstvu nezakonito prebacila najmanje 2,5 milijuna eura te da je raznim malverzacijama izvlačila novac iz poduzeća koje djeluje u sklopu HŽ Carga.

Biserka Robić, koja je s mjesta direktorice AGIT-a smijenjena u travnju prošle godine, a tvrtku napustila krajem rujna, izjavila je za "Jutarnji list" kako zna da je neki ljudi pokušavaju optužiti za štošta te da se s tim u vezi nešto istražuje, no smatra da ničim nije oštetila tvrtku te da nije zloporabila položaj.

"Večernji list", pak, piše da USKOK istražuje zašto je vrijednost tvrtke Željezničkog ugostiteljstva pala više od 100 milijuna kuna. Predistraga je počela nakon anonimnog pisma potpisanog s "očajni i prevareni radnici Željezničkog ugostiteljstva".

Uz pismo je dostavljena i dokumentacija koja navodno potvrđuje sumnje u malverzacije, sukobe interesa, pranje novca i ostalo za što autori pisma optužuju predsjednicu Uprave te tvrtke Anicu Supić. Ona nije imala komentar na pad vrijednosti tvrtke, a ostale je optužbe opovrgnula. (hina/metro-portal)

10.02.2009. 16:37:55
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    avan
    12.02.2010. 00:24
    SRAMOTA JE DA U HRVATSKU DOLAZI NOVOSADSKI REMONT RADIT PRUGU DRVENIK-LOKVE A DA 260 RADNIKA REMONTA I ODRZAVANJA PRUGE ZAGREB DOBIJAJU OTKAZ A OSTALI 500 RADNIKA SU NA PRISILNOM GODISNJEM. KALMETA JE DOVEO LJUDE IZ HAC U HŽ I ONI SAD UNISTAVAJU HŽ
Novi komentar
nužno
nužno