« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
TKO JE DAVAO PROVIZIJE?

USKOK istražuje aferu Patria

Potvrđeno je da USKOK i Državno odvjetništvo istražuju prodaju Patrijinih oklopnih vozila Hrvatskoj

Finci istražuju kupnju oklopnih vozila 2007. godine
Finci istražuju kupnju oklopnih vozila 2007. godine (Wikipedia)
Više o

USKOK

,

afera Patria

,

oklopna vozila

Afera Patria, koja već godinama trese susjednu nam Sloveniju, prelit će se uskoro u Hrvatsku, izvijestio je finski YLE. Policija je započela istragu vezanu za sumnju da je proizvođač vojne opreme, tvrtka Patria dala mito u Hrvatskoj 2007. godine kako bi ondje prodala svoja oklopna vozila.

Glavni inspektor u slučaju Patria, Kaj Björkqvist, kazao je finskim novinarima da je za Hrvatsku i Austriju formiran združeni istraživački tim, koji će se baviti istragom sumnji da se posao u Hrvatskoj odradio uz obilato davanje mita. Navodno je posao prodaje 84 vozila bio 'podmazan', a riječ je o poslu ukupne vrijednosti 112 milijuna eura.

Da bi se afera Patria lako mogla proširiti u Hrvatsku zna se već godinu dana. Naime, u veljači prošle godine saznalo se da finski istražitelji imaju informacije o 15 milijuna eura raznih "provizija" podijeljenih zbog posla u Hrvatskoj. Milijune su, navodno, podijelili Wolfgang Riedl, austrijski posrednik Patrije za Sloveniju i Hrvatsku, Rei Nittynen, službeni zastupnik tvrtke za navedene zemlje te djelatnici hrvatskog Ministarstva obrane.

Istraga u slovenskom slučaju bi, napominje se na stranicama yle.fi, trebala biti gotova za nekoliko mjeseci i najvjerojatnije će se ta istraga spojiti s hrvatskom, navode. Finska izvještajna agencija STT u ponedjeljak je objavila kako je novac koji je trebao poslužiti kao mito u Sloveniji - nestao. U optužnici koju sastavlja slovenski tužitelj navodi se iznos od oko dva milijuna eura.  

03.01.2011. 20:22:24
Novi komentar
nužno
nužno