objavljeno 03.01.2011. 20:22:24
TKO JE DAVAO PROVIZIJE?

USKOK istražuje aferu Patria

Potvrđeno je da USKOK i Državno odvjetništvo istražuju prodaju Patrijinih oklopnih vozila Hrvatskoj

Finci istražuju kupnju oklopnih vozila 2007. godine
Finci istražuju kupnju oklopnih vozila 2007. godine (Wikipedia)

Afera Patria, koja već godinama trese susjednu nam Sloveniju, prelit će se uskoro u Hrvatsku, izvijestio je finski YLE. Policija je započela istragu vezanu za sumnju da je proizvođač vojne opreme, tvrtka Patria dala mito u Hrvatskoj 2007. godine kako bi ondje prodala svoja oklopna vozila.

Glavni inspektor u slučaju Patria, Kaj Björkqvist, kazao je finskim novinarima da je za Hrvatsku i Austriju formiran združeni istraživački tim, koji će se baviti istragom sumnji da se posao u Hrvatskoj odradio uz obilato davanje mita. Navodno je posao prodaje 84 vozila bio 'podmazan', a riječ je o poslu ukupne vrijednosti 112 milijuna eura.

Da bi se afera Patria lako mogla proširiti u Hrvatsku zna se već godinu dana. Naime, u veljači prošle godine saznalo se da finski istražitelji imaju informacije o 15 milijuna eura raznih "provizija" podijeljenih zbog posla u Hrvatskoj. Milijune su, navodno, podijelili Wolfgang Riedl, austrijski posrednik Patrije za Sloveniju i Hrvatsku, Rei Nittynen, službeni zastupnik tvrtke za navedene zemlje te djelatnici hrvatskog Ministarstva obrane.

Istraga u slovenskom slučaju bi, napominje se na stranicama yle.fi, trebala biti gotova za nekoliko mjeseci i najvjerojatnije će se ta istraga spojiti s hrvatskom, navode. Finska izvještajna agencija STT u ponedjeljak je objavila kako je novac koji je trebao poslužiti kao mito u Sloveniji - nestao. U optužnici koju sastavlja slovenski tužitelj navodi se iznos od oko dva milijuna eura.  

03.01.2011. 20:22:24
http://m.metro-portal.hr/uskok-istrazuje-aferu-patria/53576/