« Ekosfera
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
BUDUĆNOST

Upozorenje zbog velikih vrućina

Britanski znanstvenici s Liverpool John Moores University očekuju kako će se zbog veće učestalosti ekstremnih vrućina povećati i broj žrtava visokih temperatura

Vrućine su sve opakije
Vrućine su sve opakije (Shutterstock)
Više o

vrućine

,

visoke temperature

,

promjena klime

,

broj žrtava

Promjene klime postaju sve dramatičnije, a s porastom prosječne temperature i sve češćih nesnosnih vrućina, broj žrtava visokih temperatura rast će svake godine, upozoravaju britanski znanstvenici.

Ovakav scenarij je izgledan čak i ako će se većina država pridržavati dogovora o kontroli globalnog zatopljenja postignutog u Parizu 2015. godine, piše znanstveni časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

Tim dogovorom su usuglašene mjere s ciljem ograničavanja globalnog porasta temperature zraka na manje od 2 stupnja Celzija iznad predindustrijskih vrijednosti.

Podaci prikupljeni u više od 100 najvećih gradova pokazuju kako je u gotovo pola njih zabilježeno udvostručenje učestalosti ekstremnih vrućina i uz zatopljenje od "samo" 1,5 stupnja Celzija.

Nastavkom postojećih trendova će do 2050. godine dodatnih 350 milijuna ljudi biti redovno izloženo ekstremnim vrućinama, procjenjuju istraživači.

Negativan utjecaj globalnog zatopljenja će biti najizraženiji u velikim gradovima.

29.03.2017. 10:31:00
Novi komentar
nužno
nužno