« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
TREBA NAM REZ

UN poziva na uvođenje štednih žarulja u cijelom svijetu

Uvođenje štednih žarulja u što većem broju zemalja uštedjelo bi milijarde dolara i smanjila bi se potražnja za strujom

UN poziva na uvođenje štednih žarulja na globalnoj razini
UN poziva na uvođenje štednih žarulja na globalnoj razini (freedigitalphotos.net)
Više o

UN

,

električna energija

,

štedne žarulje

Ujedinjeni narodi pozvali su u četvrtak na povlačenje starih žarulja i uvođenje novih, štednih žarulja, uz objašnjenje da će se time ne samo uštedjeti milijarde dolara već će prelazak na niskoenergetsko osvjetljenje pridonijeti i borbi protiv klimatskih promjena. Već oko 40 zemalja ima program prelaska na štedne žarulje, priopćio je UN-ov program za okoliš (UNEP) u izvješću na marginama UN-ov pregovora o klimi u Cancunu.

Proizvodnja električne struje za rasvjetu, obično iz fosilnih goriva, čini osam posto emisije štetnih plinova s učinkom staklenika, a prelaskom na štedne žarulje smanjila bi se potražnja za strujom.

Indonezija bi, primjerice, na taj način uštedjela milijardu dolara godišnje i smanjila emisiju štetnih plinova za osam milijuna tona godišnje, što je jednako micanju dva milijuna automobila s cesta. Brazil bi uštedio dvije milijarde dolara, Meksiko 900 milijuna, Ukrajina 210 milijuna, a Južnoafrička republika 280 milijuna dolara. Sve bi zemlje znatno smanjile i emisiju štetnih plinova.

Achim Steiner, voditelj UNEP-a, tvrdi da slični podaci dolaze i iz drugih zemalja, a njegova jasna poruka na skupu u Cancunu jest da trebamo "srezati korištenje goriva za rasvjetu". (hina/metro-portal)

02.12.2010. 13:20:49
Novi komentar
nužno
nužno