« Spektakli
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
blue eyes

Umro Paul Newman

Hollywod ostao bez legendarnog plavookog glumca, oskarovca nevjerojatnog talenta

Fotografija vijesti
Više o

Robert Redford

,

umro Paul Newman

,

Paul Newman

Legendarni američki glumac Paul Newman umro je od raka u svom domu u Westportu u američkoj državi Connecticut u 83. godini života. 

Newman se rodio u predgrađu Clevelanda. U Drugom se svjetskom ratu priključio mornarici i služio na pacifičkom bojištu. Rano se zainteresirao za kazalište, a majka je poticala njegov interes. Debitirao je sa samo sedam godina. Kad je Drugi svjetski rat završio, Paul se vratio kući i završio studij, a išao je i na satove glume u Actor's Studio Leea Strasberga.

Prvi film, Srebrni kalež (1954.), sam Newman je nazvao "najgorim filmom desetljeća". Snimio je mnogo filmova s drugim glumačkim legendama. U filmu "Mačka na vrućem limenom krovu" partnerica mu je bila Elizabeth Taylor, u Žaoci Robert Redford... Bio je na audiciji za ulogu Cala Traska u filmu "Istočno od raja", ali je ulogu ipak dobio James Dean.

Za Oscara je kao glumac bio nominiran devet puta, a dobio ga je tek u 61. godini za glavnu ulogu u filmu Boja novca Martina Scorsesea.

Strast su mu, kao i kolegi Steveu McQueenu bile automobilske utrke, a 1975. na utrci 24 sata Le Mansa bio je drugi.

Newman je osnovao organizaciju Newman's Own, koja proizvodi hranu, a svu zaradu daje u dobrotvorne svrhe. Do 2006. godine ukupna vrijednost donacija bila je preko 200 milijuna dolara. Za svoj humanitarni rad dobio je i niz značajnih priznanja, među kojima i Humanitarnu nagradu Jean Hersholt, i to godinu dana nakon Audrey Hepburn.

Posljednjih je godina Newman najavljivao snimanje novog filma sa svojim prijateljem Redfordom, ali njih se dvojica nisu uspjeli dogovoriti o scenariju. 2007. je pak najavio da više neće glumiti objašnjavajući to gubljenjem povjerenja u svoje sposobnosti. Ipak, sam se divio svojoj izdržljivosti.

Ne možete biti tako stari kao što sam ja, a da se ne budite svakoga jutra s izrazom potpunog iznenađenja na licu: "Bože dragi, pa ne mogu vjerovati da sam još uvijek živ!". Stvarno je nevjerojatno da sam tako dugo preživio svu tu cugu, pušenje, aute i ovakvu karijeru.

27.09.2008. 16:26:50
Novi komentar
nužno
nužno